dental-dam
Dental dam ili rubber dam (“Kofferdam” – njemački), dizajniran 1864. godine u SAD, najčešće od lateksa ili silikona  je tanak list u obliku kvadrata, koji se koristi u stomatologiji i služi za izolaciju jednog ili više zuba od ostatka usta.
Zubna brana je zaštitna naprava koju koriste stomatolozi i drugi specijalisti kada zbog tretmana vašeg zuba, drugi zubi ili usna šupljina mogu biti izloženi riziku od infekcije.

Šta je zubna brana?

Tokom operacije na bilo kom dijelu tijela, hirurzi koriste “hirurške zavjese” da izoluju dio koji je pod tretmanom i tako spriječe bakteriološku kontaminaciju. Isto tako, stomatolozi koriste zubnu branu u toku endodontskih procedura, ili procedura koje uključuju arteriole, venule, limfna tkiva i fibrozna tkiva u ustima da bi ih izolovali i zaštitili.

dental-dam1

Nakon toga stomatolog može da koristi specijalnu napravu za pravljenje rupica u zubnoj brani koje omogućuju da se odvoje kruna ili krune na kojima se obavlja procedura. Korištenje zubne brane stvara čistu i suvu operativnu zonu, odvaja od nje usne i obraze i omogućuje tretman zuba izbjegavajući kontaminaciju koja može doći od krvi ili pljuvačke. Stavljanje zubne brane obično uzme samo nekoliko minuta.
zubna brana je zaštitna naprava koju koriste stomatolozi i drugi specijalisti kada zbog tretmana vašeg zuba, drugi zubi ili usna šupljina mogu biti izloženi riziku od infekcije.

Koje su prednosti zubne brane i da li je ona stvarno potrebna?

  • Održava dio koji se tretira suvim i čistim od krvi i pljuvačke kad se stavlja plomba tako da se ljepak može vezati efikasno čineći plombu dugotrajnijom
  • Sprječava da dio koji se tretira bude izložen bakterijama u pljuvačci ili usnoj duplji
  • Štiti jezik i desni od iritacije koja može nastati tokom tretmana
  • Sprječava mogućnost hemikalija ili bilo kog drugog materijala da upadne u usta ili da se proguta za vrijeme tretmana.

U ordinaciji ”Stomatolog Mudrinić” koristimo zubne brane za odgovarajuće tretmane u cilju zaštite svih uključenih. To je samo još jedan način kako vam pomažemo da vam posjeta bude uspješna i bez stresa. Kontaktirajte danas ordinaciju “Stomatolog Mudrinić” da zakažete vaš sljedeći stomatološki pregled ili endodontski tretman.
S ovim odgovorom “šta je zubna brana?” i sa objašnjenjem njenih prednosti, nadamo se da će vaš sledeći stomatološki tretman biti sa manje iznenađenja, sigurniji i efektivniji.

http://www.instagram.com/mudri.zubic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply