Koliko smo ih samo čekali, zavirivali svaki dan…a oni nikako da se pojave. I onda, kad odluče izaći, ne poznaju milost pa muče, bole, žuljaju, ne daju spavati ni vama, a ni djetetu.
Pojačano slinjenje, igračke pa čak i cijela ručica završe u ustima, nervoza, razdražljivost, probavne smetnje i povišena temperatura pokazatelji su da se prvi zubići spremaju izbiti.

Ako je do sada mirno dijete postalo pravi mali tiranin, koji ne prestaje plakati i „žaliti se“, budite strpljivi jer dobiti prve zubiće je za njih sve, samo ne lako.
Djeca si ipak znaju najbolje pomoći sama pa instinktivno sve stavljaju u usta i grickaju. Tako zubno meso mekša i zubići lakše izlaze van.
Šta učiniti da pomognete svojom djetetu:

  • mazati gelom na bazi kamilice,
  • masirati zubno meso,
  • dati im hladne predmeti za grickanje (igračke punjene gelom) – one su pravi melem za otečeno zubno meso koje doslovce „gori“,
  • staviti im ogrlice od ćilibara (iako, njihova učinkovitost nije nije znanstveno dokazana).

Redoslijed izbijanja zubića:
U pravilu se prvo pojave donje jedinice, slijede gornje jedinice, zatim donje dvojke pa gornje dvojke (iznimaka ima i nije ništa neobično ako zubići odluče promijeniti raspored).
Najčešće već do navršene druge godine života vaše dijete ima svih 20 mliječnih zubića.

Kada dijete napuni dve godine, trebalo bi da ga naučite da ih pere ujutru i uveče. Kupite meku četkicu i izuzetno blagu pastu, koja je prilagođena najmlađima. Sve dok ne nauče da to pravilno rade, perite im vi, a onda asistirajte po potrebi. U ovom periodu, dijeca počinju da jedu sve, računajući i slatkiše, pa je važno da ih naučite da ih ne konzumiraju uveče, nakon pranja zuba, a zatim odu u krevet.
Bez obzira na to što će mlečne zubiće vašeg dijeteta zameniti novi, nikako ne bi trebalo da ih zapustite, pogotovo što će se to dogoditi tek u šestoj godini života. Do tada, prvi zubići bi trebalo da budu beli i sjajni, a osmeh blistav.
mlijecni zubici2

 Mliječni zubi su “čuvari prostora” stalnim zubima i važno je da svi budu zdravi. Da biste spriječili razvoj karijesa, izbjegavajte da dajete dijeci previše sokova, jer sadrže šećere i redovno ih vodite kod zubara. Ovo je i način da ih oslobodite straha od “čike u bijelom”, jer će posjete biti uglavnom kontrolne.

Faza zubića je naporna za vas i vaše dijete, ali uz malo strpljenja i puuuuno ljubavi pomoći ćete svom malom čovjeku da napravi još jedan važan korak ka odrastanju i osamostaljenju.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply