kids1
Često su roditelji u nedoumici kada bi trebali da povedu svoje dijete u prvu posjetu stomatologu. Idealno bi bilo da se do prvog rođendana obavi prvi pregled. Taj prvi pregled ima svrhu edukacije i prevencije.

Stomatolog može upozoriti roditelje na šta treba da obrate pažnji i da pruži savjete o pravilnom održavanju higijene kod malog djeteta. Prvi pregled nikako ne bi trebalo da bude nakon treće godine djetetovog života.

Najčešći razlog nastanka karijesa kod djece jeste konzumiranje zaslađenih napitaka i hrane na flašicu bez pranja zubića nakon obroka, odnosno prije spavanja.

Na taj način se stvaraju naslage na mliječnim zubima i dovode do nastanka tzv. cirkularnog ili karijesa flašice. Tim naslagama se hrane bakterije stvarajući kiseline koje “nagrizaju” zubnu gleđ.

U početku je to vidljivo u obliku promjene boje zuba koja postaje sve uočljivija, a nakon nekog vremena prelazi u karijesnu leziju.
Jedini način da do toga ne dođe jeste izbjegavanje takvih napitaka uopšte, a pogotovo prije spavanja i naravno uvođenje obaveznog pranja zubića.

Dok je dijete malo dovoljno je gazom i vodom prebrisati zube, a zatim vremenom uvesti dječju četkicu i na kraju i pastu za zube namijenjenu djeci (nakon treće godine). Osim svakodnevne oralne higijene i pravilne ishrane najvažnije su redovne kontrole kod stomatologa.
bigstock-baby-brushes-teeth-20573261
Redovne kontrole (svakih šest mjeseci) izrazito su važne iz više razloga. Ako dijete ne osjeća bol, ne znači da su mu svi zubi zdravi, a to može provjeriti samo stomatolog. Zdravlje mliječnih zuba mora se održavati jer oni mogu kasnije uticati i na trajne zube. Osim toga, redovne kontrole su posebno važne jer na taj način dijete usvaja naviku brige o oralnom zdravlju, i prihvata da stomatološka ordinacija ne mora biti razlog straha, jer ne odlazi tamo samo kada ga boli.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply