oralna higijena

Oralna higijena je od pamtivijeka najbolji način sprječavanja karijesa i bolesti parodonta. Kako bismo na vrijeme počeli održavati oralnu higijenu koja je osnova svake stomatološke prevencije trebalo bi njegovati naviku oralne higijene još u roditeljskom domu.

Jednostavnim i zabavnim načinima čišćenja zubi, djecu bi trebalo naviknuti na čistoću i higijenu usne šupljine. Dijete treba biti motivirano od strane roditelja na način edukovanja, pohvala, ispravljanja i nadgledanja kako bi što prije svladalo napore i kako bi oralna higijena prešla u svakodnevnicu. Jedan od glavnih motivatora je također i motivacija vlastitim primjerom roditelja.

Higijenom usne šupljine smanjujemo količine plaka i mikroorganizama u cijelom oralnom području. Zubne četkice su glavno sredstvo u mehaničkom odstranjivanju plaka, ali nikako nisu jedino sredstvo za odstranjivanje plaka. Naime, zubne četkice ne mogu dosegnuti određene zubne površine unutar naše usne šupljine.

Najčešće se prve promjene počnu javljati u interdentalnim (međuzubnim) prostorima. Zbog toga je potrebno uz zubne četkice koristiti i druga pomoćna sredstva za čišćenje interdentalnih područja. Idealne četkice za zube ne postoje, ali preporučaju se četkice s gustim, mekanim i fleksibilnim vlaknima.

Pokušavamo li pregrubo očistiti interdentalna područja i skinuti plak, postoji mogućnost da uzrokujemo ozljede zdrave gingive. Zato postoje tehnike četkanja koje glavni naglasak imaju na neuzrokovanju štete. Dobro uklanjanje plaka na zubima postiže se rotirajućim ili vibrirajućim pokretima četkice za zube. Distalne površine se mogu puno bolje dosegnuti fleksibilnim četkicama, nego tvrdim četkicama za zube.

Iako se naši zubi sastoje od pet ploha, plohe koje se nalaze u kontaktu sa susjednim zubima nerijetko bivaju zanemarene u postupcima oralne higijene. Budući da se prve promjene javljaju u interdentalnim područjima, parodontitis i gingivitis su najčešće izraženi u interdentalnim područjima.

Kod zdravog parodonta ili laganog oblika parodontitisa i gingivitisa preporučuje se upotreba konca za zube. Konac za zube treba se primjenjivati svakodnevno kako bi prevencija bolesti parodonta bila uspješna.  Kada konac počne „pjevati“, zubna je površina očišćena.

Za tehniku korištenja konca potrebno je 2-3 minute. Ako konac počne zapinjati između zubi gdje je prije normalno prolazio, to je znak da se sa zubom nešto događa i da je potrebno posjetiti stomatologa. Za debljinu i vrstu zubnog konca možete upitati stomatologa ili krenuti s najlaganijom vrstom kako ne biste povrijedili zubno meso. U slučaju da dođe do laganog krvarenja gingive, ne morate se brinuti jer to je samo znak da se zubno meso čisti od bakterija i plaka.

INTERDENTALNE ČETKICE

Interdentalne četkice su često alternativa zubnom koncu. One se koriste također i kod otvorenih interdentalnih prostora nakon parodontalnog liječenja. Interdentalne četkice su jedino sredstvo za čišćenje koje može dosegnuti jako ogoljele korjenske površine u području kutnjaka u kojima se nalaze žljebovi.

Kada prvi puta koristite interdentalnu četkicu možete očekivati krvarenje desni. Ne morate se bojati, desni ne krvare zato što ste ih povrijedili, već zato što su se na tom mjestu zbog dugog zadržavanja hrane, stvorile i inficirale bakterije i time dovele do lagane upale desni.

Svakodnevnim pravilnim čišćenjem tih područja ukloniti ćemo izvor infekcije i krvarenje pri pranju će nestati. Vrlo je važna i veličina interdentalne četkice. Kada je uvodimo u međuzubni prostor ne smije bit premala ili prevelika. Kroz one međuzubne prostore gdje četkica ne može proći, potrebna je manja četkica ili zubni konac. Kao i kod običnih zubnih četkica, interdentalnu četkicu treba promijeniti kada joj se vlakna izdeformiraju jer ona tada više ne može temeljito očistiti svaki međuzubni prostor.oralna higijena3

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply