dentalni plak1
Dentalni plak je vrsta naslaga koja se javlja posle svakog obroka u vidu bijele ili žućkaste ljepljive mase koja prijanja uz zube i desni. Sastoji se od ostataka hrane i pljuvačke u kojima se kolonizuju bakterije prisutne u ustima.

Čim se formira plak, bakterije se množe i hrane šećerima iz ostataka hrane. One potom proizvode kisele supstance koje napadaju zubnu gleđ i desni. Ako se ne uklanja, plak može da se kalcifikuje i tada nastaje zubni kamenac.

Ukoliko se dentalni plak ne uklanja poslije svakog obroka, bakterije koje se nalaze u njemu mogu da uzrokuju karijes i zapaljenske procese desni kao što su gingivitis i parodontitis, pa čak i infekcije.

Zato je važna redovna higijena zuba, jer posle samo 26 sati, plak postepeno počinje da se stvdrnjava i da se mineralizuje. Tada prelazi u zubni kamenac koji je teže ukloniti.

Da biste uklonili plak, idealno bi bilo da perete zube poslije svakog obroka (čak i poslije užina). Ipak, opšta preporuka je da perete zube bar triput dnevno, tokom 3 minuta, i obratite pažnju da četkate zube kratkim potezima odozdo-nagore, od desni ka vrhovima zuba.

Jednom dnevno koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu da biste uklonili plak između zuba. Ograničite slatkiše poput bombona, kolača, peciva, zaslađenih napitaka jer oni naročito hrane bakterije koje se nalaze u plaku.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply