stalni zubi11
Vrijeme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama. Izmedju šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni kutnjaci i to najčešće u donjoj vilici pod imenom ŠESTICE.

Roditelji često i ne znaju da je njihovom djetetu iznikao pomenuti zub. Taj prvi stali kutnjak se jednostavno ” useli u usta deteta” produžavajući mliječni zubni niz. Znači, nicanju prvog stalnog kutnjaka ne prethodi ispadanje ili vađjenje mliječnog kutnjaka, a sam proces izrastanja tog zuba nije praćen znatnijim subjektivnim tegobama kod deteta.

Zbog toga su u ovom periodu neophodne što češće kontrole kod stomatologa koji ce vam predložiti na koji način da zaštitite novo izrasle kutnjake.Jedan od načina da se zubi zaštite od nastanka karijesa je i zalivanje fisura.

Fisure su udubljenja na griznim površinama zuba. To je veoma uzan i nepristupačan prostor gdje četkica ne može da uđe i samim tim je onemogućeno čišćenje i to je mjesto zadržavanja hrane i bakterija. Karijes odatle najčešće i počinje.

Važna napomena – ovu preventivnu mjeru najbolje je sprovesti odmah po nicanju zuba, ili najkasnije 6 mjeseci nakon toga. U tom periodu obično je pomenuti zub potpuno zdrav. Ako je taj vremenski rok prekoračen, na dnu dubokih fisura i jamica griznih površina može se razvijati karijesni proces, koji se inspekcijom i sondiranjem ne dijagnostikuje. U takvim slučajevima zalijevanju fisura prethodi rendgensko snimanje ovih zuba.

Zalijevanje fisura je potpuno bezbolna intervencija, koja traje samo nekoliko minuta, i sprovodi se na sledeći način;
1. temeljno se očiste grizne površine sa rotirajućom četkicom i pastom
2. fisure i jamice se premažu slabim kiselim rastvorom koji omogućuje da se materijal za zalijevanje priljepi uz zub
3. pomenuti rastvor sa grizne površine se spere i zub se osuši
4. konačno, nanosi se zaptivna masa koja se stvrdnjava specijalnim svijetlosnim izvorom.

Pri redovnim kontrolnim stomatološkim pregledima se uočava da li je eventualno potrebno dopuniti zaptivnu masu u nekoj fisurici ili jamici.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply