vađenje zivca

Jednom kad su bakterije iz usta uspjele da izazovu karijes, on se ne može zaustaviti sam po sebi ili pak izliječiti. Ako je na vrijeme otkriven, stomatolog ga mehanički uklanja struganjem karijesa do zdravog zubnog tkiva, i postavlja plombu kojom hermetički zatvara ranu na zubu, sprječavajući prodor bakterija u zub.

Ako je karijes dugo trajao ili je prodro duboko u zub, velika je vjerovatnoća da se dio bakterija, preko dentinskih kanalića, probio i do samog zubnog živca. Odbrambeni elementi krvi, reaguju kao prva linija odbrane, pokušavajući da unište infekciju. Ako su bakterije brojnije, pobjeđuju bakterije i nastaje zapaljenje pulpe praćeno jakim bolovima.
U tom trenutku stomatolog se odlučuje za vađenje živca, da bi izbacio infekciju iz organizma i spriječio njeno širenje u kost u kojoj se zub nalazi.

Šta je vadjenje živca?

Vađenje živca, je terapijska procedura kojom se inficirani i upaljeni živac uklanja iz zuba. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Cilj ove intervencije je, sprječavanje prodora infekcije dalje u kost u kojoj se zub nalazi, a samim tim i dalje u organizam, do udaljenih tkiva i organa.

Specijalnim tzv. endodontskim instrumentima, pulpa se vadi iz kanalnog sistema. Više korjeni zubi imaju po više kanala – 3,4. Kanali se potom moraju mehanički obraditi, da bi se proširili do obima koji dozvoljava da se napune sredstvima za hermetizaciju.

U toku mehaničke obrade neophodna je i hemijska obrada kanala, sredstvima za ispiranje, koja rastvaraju i spiraju bakterije i raspadne produkte živca. Na kraju se kanali suše. Postupak se obavlja u više seansi, a između njih, se u kanale postavlja lijek za dezinfekciju i podsticanje zarastanja rane.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply