Preosjetljivost zuba  označava oštru, kratkotrajnu bol ogoljelog dentina (dio krunice zuba koji nije pokriven caklinom) koja nastaje zbog temperaturnih, taktilnih, hemijskih i sl. podražaja. Najčešće se javlja u području zubnih vratova gdje je sloj cakline najtanji ili čak nedostaje.
Važno je naglasiti da dentinska preosjetljivost nije ni na koji način povezana s karioznim promjenama koje također mogu nastati na istim mjestima.
Najčešće zahvaćeni zubi su očnjaci i prvi premolari („četvorke“), slijede ih sjekutići i drugi pretkutnjaci („petice“). Najčešće se javlja iznad 30-te godine života, i češća je kod ženskih osoba.

osjetljivost zuba1

Šta izaziva prekomjernu osjetljivost zuba?

1. Nepravilna tehnika pranja zuba suviše tvrdim četkicama može veoma lako da ošteti gleđ zuba i na taj način izloži spoljašnjim uticajima izuzetno osjetljivi dentin;
2. Povlačenje desni sa vratova zuba kao jedan od simptoma oboljenja potpornog aparata zuba-parodontopatije, dovodi do izlaganja vratova zuba različitim nadražajima i pojave bola;
3. Škripanje zubima ili prekomjerno stiskanje zuba dovodi do stvaranja izuzetno velike sile koja razlažući se na svoje komponente, praktično izbija dijelove gleđi sa najslabijih mjesta, što su vratovi zuba i tako izaziva pojačanu osjetljivost ovih dijelova.

Bol koji se pri tome stvara može da varira od blago neprijatnog osjećaja do izuzetno jakog, oštrog i probadajućeg bola koji nastaje pri najmanjem nadražaju. Važno je napomenuti da prekomjerna osjetljivost može biti i simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja zuba, tako da je potrebno obavezno posjetiti stomatologa da bi se utvrdio uzrok nastanka osjetljivosti i odredila terapija

Terapija

Terapija je različita u zavisnosti od stepena izraženosti simptoma. U najblažim slučajevima dovoljno je obučiti pacijenta o pravilnoj tehnici pranja zuba i preporučiti mu vrstu četkice i paste za zube koju treba da koristi. Zatim moguće je smanjiti osjetljivost premazivanjem osjetljivih površina preparatima za desenzibilizaciju ili postavljanjem ispuna od kompozitnih materijala ukoliko je osetljiva površina zuba velika.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply