U savremenoj stomatološkoj praksi imperativ je potpuna bezbolnost i maksimalan komfor svake intervencije što omogućava primjena lokalnih anestetika.
Lokalni anestetici su sredstva koja reverzibilno (povratno) i privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mjestu primjene. Posljedica je gubitak osjećaja bola u tom području tijela.
Primjenjuju se ubrizgavanjem pod kožu odnosno sluznicu, ili u tkivo koje treba anestezirati, a primjenom u blizini velikih nerava se anestezira cijela regija koju taj nerv inerviše. Koriste se atraumatske sterilne igle za jednokratnu upotrebu napravljene od hirurškog čelika, te je oštećenje tkiva uslijed uboda minimalno.

Efekat djelovanja je “utrnutost” odnosno gubitak osjećaja bola u tom području tijela. Osim osjećaja bola, u izvjesnoj mjeri blokiran je i osećaj toplo/hladno i osjećaj dodira, kao i duboki osjećaj. Rezultat je potpuno bezbolna intervencija, bilo da je riječ o popravci zuba – plombiranju, vađenju živca, vađenju zuba ili operaciji.

Trajanje djelovanja je obično od jednog do nekoliko sati. Pacijenti najčešće opisuju kao “debela usna i jezik”, a ono što najviše iritira je upravo utrnutost mekih tkiva što otežava pravilan izgovor pojedinih glasova, “kriv osmjeh” i povrede nesvjesnim ugrizanjem za jezik, obraz ili usnu.

Zbog toga svakom pacijentu savjetujemo da pre intervencije pojede lagan obrok kako bi anestezija i intervencija bile manje neprijatne, kao i da se sljedeći obrok odloži do potpunog prestanka dejstva anestetika. Povrede “grickanjem” mekih tkiva najčešće su kod djece te se roditeljima posebno skreće pažnja.

lokalna anestezija3       lokalna anestezija4
Postoji više vrsta lokalnih anestetika, a danas su najčešće u upotrebi lidokain, artikain i mepivakain, i mogu biti sa ili bez dodatka vazokonstriktora. Vazokonstriktor na mjestu ubrizgavanja kratkotrajno sužava krvne sudove i na taj način smanjuje protok krvi kroz to područje, čime je produženo djelovanje lokalnog anestetika i potrebna je manja količina. Iz tog razloga neophodno je stomatologu prije intervencije iskreno i bez ustručavanja dati podatke o svom zdravlju (npr. alergije, srčana oboljenja, visok krvni pritisak…) i lijekovima koje pacijent uzima kako bi se odabrao najbolji anestetik za konkretnu intervenciju.

U našoj ordinaciji sve zahvate radimo bezbolno u lokalnoj anesteziji! Prijatno i ljubazno osoblje je tu za svakog pacijenta da otkloni bilo kakva strah koji pacijenti imaju!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply