plombiranje zuba
Rupe koje nastaju u zubima uslijed njihovog truljenja ( karijesa ), te gubljenja tvrdog tkiva zuba se razvijaju i šire kako vrijeme prolazi, a zub se ne tretira i ne liječi.

One postaju veće, truljenje ( karijes ) napreduje i može doseći do zubne pulpe i izazvati upalu. Iz tog razloga je potrebno odstranjivanje karijesa i rekonstrukcija odnosno povratak zuba u stanje u kome se nalazio pre obolijevanja

. Proces rekonstrukcije podrazumijeva odstranjivanje karijesa, te popunjavanje nastalih praznina u samom zubu. Kako se zub ispunjava, kaže se da je napravljen ispun, odnosno plomba.

Amalgamske plombe
Amalgamske plombe su sive ili srebrne boje. U stomatologiji se koriste dugo vremena, i prednosti su im bile lakoća postavljanja, kao i niska cijena i trajnost, posebno kod manjih ispuna.

Kompozitni ispuni (bijele plombe)
Kompozitni ispuni  odnosno bijela plomba mnogo je  kvalitetnije sredstvo za popunjavanje praznina u zubu.  Ovaj materijal se izrađuje u više vrsta, u zavisnosti od lokacije postavljanja. Kompozitni ispuni ( bijele plombe ) se izrađuju u više nijansi i boja, što doprinosi boljem estetskom efektu. U toku rada, stomatolog materijal postavlja slojevito, i svaki sloj očvršćava uz pomoć svijetla.

Prilikom postavljanja amalgamskih plombi često je potrebno izbrusiti i zdrav dio zuba, dok kod kompozita to nije slučaj. Zatim tu je i estetski faktor, koji posebno dolazi do izražaja prilikom tretiranja prednjih zuba. Kod kompozita se materijal ljepi na površinu zuba i sa njim čini jedinstvenu cjelinu, što spriječava lom.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply