Karijesom oštećeni zubi se mogu sanirati na više načina. Nakon uklanjanja karijesom izmjenjenih zubnih tkiva potrebno je nastali prostor (kavitet) na neki način popuniti. Mogućnosti su ograničene na amalgam, kompozit ili izradu inleja.

Inlej (Inlay)

Inleji su pre nekoliko decenija jako mnogo korišteni u stomatologiji kada su uglavnom pravljeni od zlata.

Danas je inlej ponovo čest izbor u stomatologiji i to u obliku keramičkih ili kompozitnih inleja. Prednost inleja u odnosu na plombu je u tome što se izrađuje na osnovu otiska izbrušenog zuba, tako da u potpunosti odgovara formiranom kavitetu,ali bitan je i način vezivanja, odnosno izbor cementa

U prvoj posjeti stomatolog uzima otisak suprotne vilice. To je važno da bi tehničar pri modelovanju inleja napravio kvržice na zubu koje neće remetiti okluziju. Potom se pristupa ukanjanju karijesom izmjenjenih zubnih tkiva. Nakon brušenja uzima se otisak izbrušenog zuba. Na kraju se odredjuje boja ukoliko se inleji izradjuju od keramike ili kompozita.

Nakon nekoliko dana,koliko je potrebno da se izradi inlej u laboratoriji, vrši se proba inleja u zubu. Smetnje, ako postoje, uklanjaju se brušenjem. Kada inlej definitivno dobro leži u zubu, pristupa se cementiranju.
keramicki inlej

Keramički inlej

Kada se keramički inlej postavi u zub i sami stomatolozi imaju problem da ga prepoznaju. Keramički materijali u estetskom smislu imaju neprevaziđena svojstva, ali nemaju visoku otpornost na pritisak i pucanje.

Kompozitni inlej

Od kompozitnih materijala, sem postavljanja ispuna u ustima, mogu se izraditi i inleji.Visokih su estetskih vrijednosti . Tako je izbjegnuta pojava karijesa na spoju zuba i plombe.Manje su osjetljivi na lom od keramičkih inleja.

Onlej (Onlay)

Za razliku od inleja koji zahvataju dvije površine na zubu, onleji zahvataju tri i više.Izradjuju se na isti način kao i od istih materijala kao inleji. Danas se inleji i onleji pored klasičnog postupka mogu izraditi i frezovanjem, tzv. CAD/CAM tehnologijom. CAD/CAM zapravo predstavlja proces kojim se od gotovih keramičkih blokova,procesom frezovanja, dobijaju gotove navlake i mostovi!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply