izbjeljivanje zuba1
Izbjeljivanje zuba je kozmetički tretman kojim se izbjeljuje prirodna boja vaših zuba. Izvodi se pmoću preparata u vidu otopina ili gelova koji u svom sastavu imaju hidrogen peroksid. Sam postupak je bezbolan i ne oštećuje zubnu caklinu, a nakon tretmana do izražaja dolazi prirodna boja i sjaj. Trajnost dobijene nijanse zavisi od pacijentovih navika.

Navike kao što su pušenje, konzumiranje u velikoj mjeri obojenih napitaka usporavaju postupak izbjeljivanja, a samim tim i skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata.

Kontraindikacije za postupak izbjeljivanja

Donja starosna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svjesni činjenice da površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Naime, nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Također, diskoloracije prouzročene tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se znatno teže uz dulji tretman i kombiniranje tehnika.

Sam treteman izbjeljivanja zuba je bezbolan, izvodi se u ordinaciji ili kombinacijom ordinacijskog i kućnog bijeljenja, gdje dobijete ortodontske folije i gel koji po uputstvu stomatologa nanosite nekoliko dana u trajanju od 3-4 sata!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply