Apikotomija je hirurško odstranjenje vrha korijena zuba i prisutnog patološkog procesa, granuloma ili ciste. Zahvati kao što je apikotomija omogućuju sanaciju i očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti konzervativnom terapijom, te bi se u protivnom morali vaditi. Postupak apikotomije u najvećem broju slučajeva predstavlja potpuno uspješan postupak kojim se uklanja proces na vrhu korijena zuba.Sam postupak podrazumjeva i obavezno punjenje kanala korijena, a sve se to radi u cilju očuvanja što je moguće više zuba!
Apikotomija1

Savjet za operisane pacijente
Intervencija se obavlja uz primjenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolan. Kada anestezija prestane da dijeluje normalna je bolna osjetljivost u operisanom području. Tada se pacijentu savjetuju analgetici.Otok se obično pojavi nakon operacija kao reakcija na siječenje tkiva i ne zahtijeva antibiotike.

Kad prođe dejstvo anestezije primjenjuju se hladni oblozi (led u kesi zamotanoj u krpu) i to 20 minuta se drže oblozi, zatim dvadeset minuta ne. Tako slijedećih osam sati. Nakon operacije treba prvi dan izbjegavati vruću hranu. Zubi se peru već drugi dan nakon operacije, ne povlačeći četkicu preko šavova. Šavove treba čistiti štapićem za uši natopljenim 3% hidrogenom.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply