Totalne zubne proteze su jako lična stvar i rijetko ko voli o njima da govori, a kamoli da se odluči nositi jednu. Ipak, zubne proteze su postale sasvim noramlan dio života i sve više ljudi ih nosi, čak i kada izgube svega nekoliko zuba!

Iako svi pacijenti dobiju detaljna upustva kako se pravilno koristi totalna zubna proteza i kako se održava higijena, većina se ne pridržava tih preporuka,bilo zbog nedostatka vremena, neredovnog dolaska na korekcije i kontrole kod stomatologa ili nekih drugih razloga. U nastavku teksta pročitajte kako se pravilno održava higijena totalnih proteza i izbjegnite mogućnost da proces navikanvanja na totalnu protezu duže traje i bude teži.

četkice za zubne proteze
Za čišćenje proteze dovoljna je i obična zubna četkica – potrebno je samo detaljno očetkati sve površine, a posebno umjetne zube i područja gdje se oni spajaju s bazom proteze. Protezu je poželjno četkati barem jednom dnevno, a tokom spavanja ju je preporučljivo izvaditi iz usta. Period nenošenja proteze tokom spavanja važan je iz higijenskih razloga, a dodatno omogućava oporavak sluznica koje su tokom dana bile njome opterećene.
zubne proteze u casi
Za vrijeme dok nisu u ustima, totalne proteze je potrebno držati u vodi. Materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv je na gubitak vode pa proteza stajanjem na suvom postaje krhka i lomljiva. U posudu s vodom namijenjenoj držanju proteze može se dodati neko od sredstava za dezinfekciju proteze.

Ove tablete pomažu održavanju higijene proteze, ali ne mogu zamijeniti četkanje proteze – dezinfekciona sredstva korisna su kao pomoćna sredstva, ali samo ako se koriste uz temeljito četkanje.
Redovno skidanje i četkanje proteze treba provoditi svaki dan.   Isto je jako važna redovna posjeta stomatologu!

Leave a Reply