hrana za lijep osmijeh
Da li ste znali da je  za zdravlje zuba osim redovne i svakodnevne upotrebe konca i  redovnog pranja zuba dva puta dnevno potrebno voditi i računa o hrani koju jedemo.

Zubi su vitalni, živi organi i zahtjevaju pravilnu ishranu kako bi se obnovili i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Ne uzrokuje karijes samo konzumacija šećera, već i nedostatak hranjljivih materija koje jačaju zub.  Da bi zubi bili zdravi u organizam je potrebno unositi dosta vitamina, bjelačevina i minerala, saznajte koji su najvažniji vitamini i i kakve su posljedice njihovog nedostatka!

Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba dovodi do izobličenja i odumiranja ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ. Osim toga, vitamin A je neophodan za oblikovanje svih zubnih tkiva pa kad ga nema dovoljno dolazi do njihovog oštećenja. Najviše vitamina A ima u mrkvi, marelicama, paprikama, kelju,  i svinjskoj jetri.
Manjak vitamina B grupe prvenstveno uzrokuje promene u sluzokoži usta što dovodi do  poremećaja i bolesti. Vitaminima B grupe obiluju pivski kvasac, integralni hljeb, krompir, nemasna svinjetina i ementaler.
Manjak vitamina C uzrokuje promjene u tijelu zuba, dentinu, ali i u vilicama pa može voditi klimanju i ispadanju zuba. Obično ga prati krvarenje iz desni. Obilje C vitamina sadrže kivi, pomorandža, limun, peršun, paprika i brokoli.

Manjak vitamina D krivac je za promjenjen odnos između kalcijuma i fosfora u organizmu što vodi poremećajima mineralizacije kosti i zuba. Uzrokuje promjene u dentinu i gleđi, vodi kasnijem nicanju zuba i nepravilnom zagrižaju. D vitamina ima u ribljem ulju, jajima, mlijeku, maslacu, grgeču i lososu.
Manjak kalcijuma posebno pogađa dentin jer je taj mineral njegov najvažniji dio. Vodi poroznosti zuba i njegovoj lomljivosti. Kalcijumom obiluju mlijeko i mliječni proizvodi, žumance, kelj, šećer i čokolada.

Manjak fosfora uzrokuje promjene u građi zuba pa dentin nije dovoljno čvrst ni tvrd. Najbogatiji izvori fosfora su živina, riba, sirevi i orasi.
Manjak fluora najpoznatiji je uzročnik slabe zubne gleđi. Fluora ima u mlijeku, izvorskoj vodi i mnogim namirnicama, naročito u dječjoj hrani. I so je fluorisana.

Naš stručni tim doktora i osoblje su vam svakodnevno na raspolaganju za sve informacije vezane za vaše oralno zdravlje! Kontaktirajte nas!!!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply