zadah iz usta
Neprijatan zadah (halitosis) predstavlja veliki problem savremenog čovjeka.
Zadah uzrokuju brojni fiziološki i patološki faktori: hrana, pušenje, karijes zuba, oboljenja desni, oboljenja sinusa i disajnih puteva, dijabetes, leukoza, upotreba pojedinih lijekova…
U najvećem broju slučajeva može se eliminisati održavanjem dobre oralne higijene!

Uzroci lošeg zadaha

Zadah najčešće potiče iz usta, s površine jezika, ispod linije zubnog mesa, između zuba i ostalih teško dohvatljivih mjesta, a kao posljedica loše oralne higijene. Sve bolesti disajnog sistema utiču na dah, jer je nos povezan s usnom šupljinom.
Na zadah utiče i način ishrane.

Ako se dentalna higijena ne održava redovno, tj. ako se ne peru zubi i ako se ne koristi zubni konac ostaci hrane se zadržavaju uzrokujući proizvodnju bakterija između zuba, oko desni i na jeziku. To uzrokuje loš zadah. Tečnost za ispiranje usta takođe može da pomogne u redukovanju bakterija. Pušenje ili žvake na bazi duvana mogu biti krivci za loš zadah kao i mrlje na zubima, iziritirane desni ili smanjenje čula ukusa.

Loš zadah koji je istrajan ili loš ukus u ustima mogu biti upozoravajući znak periodontalnih bolesti (bolesti desni).
Njih uzrokuje nagomilavanje plaka na zubima i stvaranje bakterija koje proizvode toksine koji iritiraju desni. Ako se to stanje ne liječi na vrijeme, može trajno oštetiti i desni i vilicu.
Problemi sa zadahom mogu nastati i usljed lošeg nalijeganja dentalnih nadoknada kao što su krune i mostovi, ili nastankom karijesa.
Suva usta (xerostomia) takođe mogu izazvati neprijatan zadah. Pljuvačka je neophodna kako bi ovlažila usta, neutralisala kiseline koje proizvodi plak, i sprala mrtve ćelije koje se nagomilavaju na jeziku, desnima i sluzokoži usta. Ako se ne uklone, ove ćelije će se raspadati i izazivati loš zadah. Suva usta mogu biti sporedni efekat nekih lijekova, problema sa pljuvačnim žlijezdama ili stalnog disanja na usta.

Ljudi koji pate od suvih usta mogu imati poteškoće u pričanju, gutanju i osećaj gorenja u ustima kao i suve oči.
Takođe, postoje i razna druga oboljenja koja se vezuju sa neprijatnim zadahom.
Zadah se javlja i poslije vađenja zuba, ili drugih oralno hirurških intervencija.

     Važni  savjeti za efikasno uklanjanje zadaha:

  1. Barem dva puta dnevno očistite donju stranu jezika, jer se tu razvijaju bakterije koje prouzrokuju zadah. To se može učiniti četkicom za zube i pastom obogaćenom fluorom.
  2. Upotrebljavajte redovno vodice za ispiranje usta koje sadrže hlordioksid. Vodice bez te hemikalije ne ubijaju bakterije. Odlično sredstvo za ispiranje je i kantarion.
  3. Jedite čvrstu hranu kao što je prijesno povrće, jer ona izaziva trenje u ustima i tako uspjeva da „sastruže” bakterije sa jezika.
  4. Ne treba preskakati obroke, jer kada se to čini, jedinjenja koja se zovu ketoni nagomilavaju se u krvi i izlaze na usta sa izuzetno neprijatnim mirisom

Svjež dah je mjerilo lične higijene i brige o sebi, stoga učinite sve što je u vašoj moći da vas i po njemu pamte. Brinite o svom oralnom zdravlju, idite na redovne stomatološke preglede svakih šest mjeseci! 

Za više informacija pozovite nas ili nam pišite, rado ćemo vam odgovoriti na sva pitanja!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply