Poznato je da na  zdravlje zuba i zubnog tkiva (parodoncijuma) utiče veliki broj faktora, medju kojima su :  ishrana, održavanje oralne higijene, prevencija očuvanja zdravlja zubnog tkiva, genetika, i drugi faktori!

zdravlje-zuba
Samo redovnim održavanjem oralne higijene i redovnim kontrolama kod stomatologa, moguće je spriječiti nastajanje ozbiljnijih oboljenja usta i zuba.

Bakterije iz korijena zuba napadaju i unutrašnje organe

Te bakterije nisu štetne samo za zube, već i za udaljene organe, naročito one koji su već oštećeni. Iz epicentra gdje se razmnožavaju u uslovima bez kiseonika, izuzetno štetni sojevi anaerobnih bakterija, šire se putem krvotoka i dolaze do drugih organa, na koje takođe destruktivno dijeluju.

Bakterije koje su normalno prisutne u usnoj duplji  dolaze iz karijesnih lezija i daljim razmnožavanjem i metabolisanjem razaraju tkivo zuba, dolazeći do vrha korijena, gde se stvaraju žarišta, ili fokusi. Onda odatle kao iz epicentra migriraju na udaljene organe izazivajući njihova oštećenja.

Opasne bakterije u paradontalnom džepu

Osim u unutrašnjosti korijena, fokusi infekcija se mogu nalaziti u parodontalnom džepu, koji je nastao kao posljedica razaranja vezivnog zubnog tkiva.
Utvrđena je direktna veza između paradontopatije i reumatoidnog artritisa, jer su obje bolesti inflamantorne prirode i karakteriše ih gubitak vezivnog tkiva, a saniranjem parodontalnih džepova i eliminisanjem fokusa, kod pacijenata koji boluju od artritisa došlo je do znatnog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

 Interesantna je činjenica da sistemska borba antibioticima praktično ne daje značajne rezultate na duži rok, jer je cirkulacija na dotičnom zubu prekinuta još kada je živac umrtvljen i kada su bakterije naselile središnji dio korijena zuba, tako da antibiotici nemaju pristup unutrašnjosti žarišta, koje je izvor infekcije.

VODITE RAČUNA O SVOM ORALNOM ZDRAVLJU  I NA VRIJEME POSJETITE STOMATOLOGA! NAŠ PROFESIONALANA I LJUBAZAN TIM DOKTORA I SESTRA VAM JE NA RASPOLAGANJU ZA SVA PITANJA!!!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply