fileri
U našoj ordinaciji posebnu pažnju poklanjamo estetici kako zuba tako i lica u cijelosti!
Naša doktorica Ajla, inače specijalizovana za ovu vrstu usluge u ordinaciji, za vas je izdvojila par zanimljivih i važnih činjenica o filerima!

Kako je svima poznato fileri su materije na bazi hijaluronske kiseline  koje se kod estetsko-korektivnih zahvata injekcijama ubrizgavaju pod kožu.Hijaluronska kiselina sastavni je gradivni dio naše kože koji joj daje volumen, napetost, elastičnost i vlažnost. Starenjem se smanjuje njezina količina u koži, pa je potrebno nadoknatiti u vidu raznih krama i preparata na bazi hijaluronske kiseline ili koristeći filere! Preporučuju se prilikom :

1. Nadoknada hijaluronske kiseline: ova kiselina je jedna od glavnih sastojaka kože koja koži daje elastičnost i tvrdoću. Ima izuzetno veliku moć vezivanja vode u koži, što daje napetost kože. S godinama se njezina količina smanjuje te nastaju bore i nepravilnosti kože. Koža postaje meka, opuštena i neelastična te sklona boranju.

2. Nadoknada volumena i korekcija defekata kože: glavni znak starenja je gubitak potkožnog masnog tkiva, zbog čega se lice počne spuštati. Kod raznih povreda i ožiljaka nastaju defekti kože. Fileri imaju za cilj nadoknaditi gubitak potkožnog masnog tkiva i ispuniti nastale defekte kože, na isti način smanjujući bore.

3. Nadoknada vlažnosti: hijaluronska kiselina ima izuzetno veliku moć vezivanja vode u koži. Kad je nema dovoljno, voda samo prolazi kroz kožu i ne zadržava se jer se nema za što vezati.  Gubitkom vode koža postaje beživotna, neelastična i dobija sitne bore. Za ubrizgavanje hijaluronskih filera koristi se najmanja igla, procedura je minimalno invanzivna i bolna.

4. Razvoj vlastitog tkiva: pojedine vrste filera pretežno na bazi hijaluronske kiseline podstiču razvoj vlastitog vezivnog tkiva, što je bitno kod pomlađivanja kože. Time se poboljšava izgled i kvaliteta kože. Ovaj tretman se pogotovo preporučuje na mjestima gdje koža ima manje bore (na licu) te je tanka (vrat, dekolte i šake).

Zašto se koriste fileri?

  • Korekcija bora: oko očiju i usta, između obrva, nazolabijalne brazde
  • Nadoknada volumena i nepravilnosti lica nastalih gubitkom potkožnog masnog tkiva
  • Pomlađivanje kože
  • Smanjivanje ožiljaka i defekata kože
  • Povećanje i oblikovanje usana
  • Korekcija manjih nepravilnosti nosa, poput sitnih udubljenja

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply