Parodontoza je najčešća bolest usne šupljine poslije karijesa. Jedan od vrlo čestih simptoma bolesti parodonta su povlačenje desni, natečenost zubnog mesa, a u onim već uznapredovalim stepenima klimanje i ispadanje zubi ili gubitak koštane strukture koja podržava zube.  Osim što bolesti parodonta mogu utjecati na ispadanje zubi i sve lošije stanje u usnoj šupljini, takođe mogu biti jedan od uzročnika ostalih zdravstvenih problema kao što su začepljenje arterija i rizik od moždanog udara, bolesti srca i problemi sa disajnim putevima.

Сродна слика

 

Gingivitis je početni oblik parodontoze, oštećuje se površinski dio tkiva, a praćen je simptomima kao što su preosljetljivost zubnog mesa, nateknutost gingive, stvaranje parodontnih džepova i podizanje zubnog mesa koje vodi laganom ogoljenju korjena zuba.

Ako se gingivitis na tretira na vrijeme, bolest može uznapredovati do kasnijeg stadija parodontoze koja sa sobom nosi klimanje i posljedično ispadanje zubi.

Prvi i osnovni korak je cjelokupno čišćenje koje uključuje smanjivanje i uklanjanje plaka, te naslaga kamenca i pigmentacije. Sljedeći korak u saniranju problema sa zubnim mesom je parodontološka terapija. Parodontoza se u svakom slučaju treba liječiti, tretmanom kojim se  kiretiraju  ili stružu gingivalni džepovi kako bi se tretirano zubno meso nakon terapije spustilo i time zaustavila recesija ili podizanje zubnog mesa.

Ukoliko je već došlo do klimanja zuba potrebno je zube učvrstiti mostovima odnosno povezanim krunicama koje daju potporu strukturi zuba i time sprječavaju prerano ispadanje zuba.

Kada dođe do velikog ogoljenja zubnog korjena na više zuba ili u cijeloj vilici, zubi se kreću klimati i zato je ogoljeli dio korjena potrebno zaštiti protetskim nadomjestcima kao što su krunice.

PARODONTOLOŠKA TERAPIJA – NEOPHODAN TRETMAN U DANAŠNJOJ STOMATOLOGIJI!

Parodontološka terapija je tretman koji je danas sve češći u stomatologiji. Svugdje u modernoj dentalnoj medicini za bilo kakav dalji tretman potrebno je napraviti kiretažu zubnog mesa.

Vrlo je bitno učvrstiti zube kod velikih protetskih radova (stavljanja krunica, mostova, ponekad i ljuskica) kako bi protetska zamjena dobila svoj prirodan izgled. Parodontološkom terapijom zubno meso se dovodi do stanja gdje tim doktora može započeti protetski tretman.

Parodontološkom terapijom uspijevaju se dobiti izvrsni rezultati jer tretirano zubno meso postaje zdravije, a time se naravno i zubi učvršćuju. Nakon terapije potrebna je velika saradnja pacijenta koji dobiva upute o higijeni i prevenira daljnje probleme sa zubnim mesom.

PREPORUČUJEMO REDOVNE PREGLEDE NA SVAKIH ŠEST MJESECI, JER SU REDOVNA HIGIJENA I PREGLEDI OSNOVI PREDUSLOV ZA PREVENCIJU!!!

Posjetite nas u našoj ordinaciji i saznajte kako pravilno održavati oralnu higijenu!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply