Još od davnina, zbijeni, nepravilno postavljeni zubi problem su za pojedinca, a pokušaji ispravljanja takvih nepravilnosti datiraju još od 1000 godina prje nove ere.

Najvažnija stvar koju je potrebno napomenuti pacijentima kojima je potreban fiksni ili mobilni aparatić je ta da nepravilno postavljeni zubi,

pored problema u održavanju oralne higijene, mogu ozbiljno da naruše proporcije i estetiku lica.

Zato ovdje želimo da naglasimo da ortodontskom terapijom ne dobijamo samo ispravljanje položaja zuba veći uskladjenost proporcija, te kompletno drugačiji, harmoničan izgled lica.

Prva faza u planiranju terapije fiksnim ili mobilnim aparatićem je uzimanje otisaka, kao i snimaka koji su nam potrebni za analiziranje.

U našoj ordinaciji koristimo najsavremeniji  3D softver za ortodonciju.

Gdje na osnovu snimka precizno, do najsitnijih detalja, korak po korak, radimo analizu otiska,

planiranje i tok terapije i na kraju dobijemo model kako će izgledati zubi i vilica nakon završetka  terapije aparatićem!

Uz ovaj pristup nikada nije bilo lakše i predvidljivije imati uspješniju terapiju!

Trajanje ortodontske terapije fiksnim aparatićem u prosjeku iznosi do godinu i po dana i u tom periodu jako je važno da se pacijent pridržava savijeta o oralnoj higijeni

i da uvedu dodatna sredstva za održavanje oralne higijene u svoju rutinu (interdenatlne četkice, konac za zube, dentalni tuš-waterpik).

Svaki ortodontski fiksni aparatić sastoji se od metalnih bravica koje se lijepe na zub i povezuju se metalnim lukovima.

Za precizno pomjeranje zuba najvažnije su nam bravice, koje nose informaciju na koji način zub treba da se pomjeri.

Mogu biti estetske(kompozitne) i metalne! Razlika je u tome što su estetske bravice prozirne i stapaju se sa bojom zuba, pa su manje primjetne!

Obzirom na ulogu bravica u toku ortodontske terapije, neophodno je da se pacijenti pridržavaju uputstva kako bi se spriječilo odlamanje bravica.

Za vrijeme terapije, pacijenti treba da izbjegavaju tvrdu hranu (bademe, lješnjake,bonbone …) te ljepljivu hranu (karamele, žvake…) takodje treba da izbjegavaju odgrizanje hrane (sendviča) i da hranu prije konzumiranja isitne na manje komade.

Proces postavljanja fiksnog aparatića je bezbolan i traje do sat i po vremena.

Učestalost kontrola zavisi od same težine slučaja, u prosjeku pacijenti dolazi svakih 15 do 30 dana na kontrolu!

http://www.stomatologmudrinic.com/usluge-ortodoncija/