Radujmo se suncu i ljetnim zabavnim aktivnostima, ali ne zaboravite na brigu o vašim zubima!

Dok su topli mjeseci savršeni za zajedničko druženje, ljetni odmor može vašu uobičajnu oralnu rutinu staviti u drugi plan.

Da bi ste to izbjegli pratite savjete naših doktora i sa zdravim osmijehom dočekajte ljeto i  godišnji odmor započnite nasmijani.

1.REZERVIŠITE VRIJEME ZA PREGLED!

“Prevencija nije samo briga o zubima. To je uspostavljanje odnosa sa vašim zubarom.”

Ako ste u mogućnosti  zakažite vašu sledeću redovnu posetu prije nego krenete na putovanje.

Tako ćete dobiti detaljan pregled i informacije kako bi se na vrijeme uočili bilo kakvi problemi, prije nego što se dogode.

Na odmor ćete otići bezbrižni, a vaš  zubar će imati najnovije informacije o vašim zubima, uključujući  i nove redgenske snimke (ukoliko budu potrebni).

2. HITNI SLUČAJEVI U INOSTRANSTVU!

Kao pacijent, teško vam je raspoznati razliku između nečega što treba odmah tretirati i nečega što može čekati dok ne dođete kući, ako se javi bol. Zbog toga smo mi tu!

Sa sobom ponesite kontakt podatke vašeg zubara, ukoliko bude potrebe da ga možete pozvati i dobiti savijet šta je najbolje u tom slučaju da se radi.

Ako ste izvan zemlje i ukaže se potreba za  zubarom, preporučujemo  da stupite u kontakt sa recepcionerima u hotelu ili domaćinima smještaja za njihove preporuke za lokalnog zubara.

Preporuka je svakako da prije kretanja na put, obavezno uzmete putno zdravstveno osigranje!

3 .DA LI KORISTITI FLAŠIRANU VODU I ZA PRANJE ZUBA?

Ako se nalazite u zemlji u kojoj je snabdevanje vodom ugroženo – uvijek koristite flaširanu vodu za pijenje i za četkanje zuba.

4. NE ZABORAVITE ČETKICU ZA ZUBE!!!

Spakovali ste sve, dokumente, telefon,  kremu za sunčanje, punjač za telefon….

Prije nego krenete, provjerite još jednom da li je pasta za zube i četkica u torbi! 🙂

5. VRATITE SE UOBIČAJNOJ ORALNOJ RUTINI NAKON ODMORA!

Ako vam se desi da propustite  četkanje ili čišćenje zubnim koncem  ili se prepustite uživanju u  previše slatkiša, dok ste na odmoru – nemojte se brinuti.

Nakon odmora samo se  vratite svojoj ustaljenoj  rutini četkanja dva puta dnevno u trajanju od dva minuta i čišćenja koncem, kada dođete kući!!!