Svake godine  u Americi se izvadi ili hirurški odstrani 10 miliona umnjaka. Najčešče zato što su impaktirani, tj. nisu mogli izniknuti (izvor: American Dental Association)

Njihovo ime  “zub mudrosti“, vezan je za vrijeme  njihovog nicanja, negdje nakon 18-te do 20-te godina života, kada bi čovjek već trebao biti odrastao pa samim tim, kako se nekad smatralo  i mudar, zreo. Čest je slučaj da nicanje umnjaka počinje i kasnije pa čak i do 30-te godine života.

Umnjak je takozvani treći molar. S obzirom na to da molari predstavljaju kutnjake, a da osmice rastu u trećem nizu i poslednji, ovi zubi nazivaju se treći molari ili treći kutnjaci.

Oni su ujedno I najveći zubi u ustima I zauzimaju najveći prostor u vilici.

S obzirom da umnjaci  izrastu kao poslednji trajni zubi u ustima im obično ostane vrlo malo prostora.

Upravo zbog toga umnjaci mogu nepravilno izrasti i time biti teže dostupni prilikom redovnog čišćenja I održavanja oralne higijene.

Ukoliko umnjaci još uvek nisu izrasli, njihovo izlaženje na površinu vrlo često je izuzetno bolno iskustvo i  zna da prouzrokuje  jake glavobolje.

Razlozi zbog kojeg se odlučujemo na hirurško vadjenje umnjaka:

  • nepovoljan položaj umnjaka (npr. raste u prostor susjednog zuba ili prema unutrašnjoj strani lica),
  • zub nema dovoljno prostora za rast,
  • česti bolovi,
  • učestale upale,
  • pojava dubokog karijesa koji se zbog različitih okolnosti teško liječi.

Čak i ako dođe do situacije kod koje je vađenje ovih zuba neophodno, posmatrajte to kao korak koji će poboljšati vaše zdravlje, sreću i samopouzdanje.

Operacije nisu same sebi cilj, već su sredstvo kojim se postiže izlečenje.

Zbog toga operacija i vađenje umnjaka ne treba da bude bauk jer ćete nakon nje zasigurno biti zadovoljniji i srećni jer ste se oslobodili bola koji vas je svakodnevno mučio.

Na linku u nastavku teksta pročitajte uputstva nakon vadjenja zuba, pridržavajte se nekih od njih i olakšajte sebi oporavak nako intervencije: http://www.stomatologmudrinic.com/2018/12/21/uputstva-za-pacijente-nakon-vadjenja-zuba/