Bez obzira na činjenicu da li su vam potrebne parcijalne ili potpune totalne proteze da biste upotpunili osmijeh nakon gubitka zuba, činjenica je da će vam biti potrebno odredjeno vrijeme i dosta strpljlenja i saradnje sa stomatologom, da se na njih naviknete.

Totalne proteze su jedno od nekoliko mogućih protetskih rješenja za nadoknadu zuba,  zajedno sa krunicama i zubnim implantatima. U nekim slučajevima su i jedina opcija, a u mnogim slučajevima i najpovoljnija. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko savijeta koji će vam pomoći da se najlakše naviknete na totalnu protezu.

  1. KADA ZUBNA PROTEZA ŽULJA i pacijent osjeća bolove prilikom korištenja totalne zubne proteze. Ovo je vrlo čest problem koji pacijenti imaju nakon dobijanja nove zubne proteze – samo je jedno rešenje: kontrola i korekcija proteze dok god traje takvo stanje.

Važno je da pacijenti razumiju da je ova pojava česta i normalna jer nove cipele mogu da nas nažuljaju a tek proteza u usnoj duplji. Posebno je teško pacijentima koji se do tada nisu susretali sa totalnim zubnim protezama. Ukoliko totalna zubna proteza žulja i  trpite bolove i neprijatnosti, potrebno je da se javite svom stomatologu radi korekcije mjesta na kojem osjećate da smeta i da se pridržavate  uputstva o nošenju totalne zubne proteze nakon korekcije.

        2.KADA ZUBNA PROTEZA PADA – ako je u pitanju gornja, ili “iskače”, ako je u pitanju donja proteza. Uzroci ovakve pojave mogu da budu brojni, primjer toga je situacija kada se  pacijenti uprkos objašnjenju stomatologa da uslovi za izradu totalne zubne proteze nisu zadovoljavajući i da nema dovoljno tkiva  koje ce držati protezu, odnosno da je potrebno neko drugo protetsko rješenje, insisistiraju na izradama istih, (prvenstveno iz finansijskih razloga) te po izradi totalnih zubnih proteza budu nezadovoljni stabilnošću istih. Ali ni to ne treba da predstavlja problem jer zajedničom saradnjom i razumijevanjem, prateći savjete i uputstva  pacijenti na kraju budu zadovoljni izabranim protetskim rješenjem.

  1. PACIJENT TEŠKO JEDE SA TOTALNOM ZUBNOM PROTEZOM – ovdje je u pitanju viježba, navika, strpljenje i samokontrola.

Idealno bi bilo da pacijent nožem i viljuškom isječe malo hrane, ubaci u usta i žvaće tako da sa svake strane ima po jedan zalogajčić. Kroz naš svakodnevni rad sa pacijentima pokazalo se da pacijenti itekako uspevaju da se nauče da jedu sa protezama, čak i u anatomski vrlo nepovoljnim situacijama.

Dobro bi bilo da se krene od mekše hrane koja se lakše žvaće – ali ne kašaste. Dakle, banane, viršle i slično.

Malo ima pacijenata koji odmah mogu da jedu pečenje i koricu hleba – potrebna je upornost.

  1. PACIJENT TEŠKO GOVORI

Ovome može sve i svašta biti uzrok; dešava se da npr. za nijansu duži ili deblji prednji zubi otežavaju pacijentu izgovor nekih glasova, ali uzrok može biti i nestabilnost same proteze.

U svakom slučaju – pomaže da pacijent čita naglas, da peva, da drži u ustima kisele tvrde bombone.

Totalna zubna proteza realno smanjuje prostor za jezik, i to neki pacijenti prilično osećaju.

Kada jezik po ustima prevrće bombonu, to ima dva osnovna efekta:

– reguliše se lučenje pljuvačke, koje može biti vrlo ekstenzivno (ili nedovoljno) u prvim danima posle predaje proteze,

– jezik se navikava na smanjen prostor, i pacijent za par dana počinje normalno da prihvata protezu.

  1. PACIJENT IMA UTISAK DA JE ZUBNA PROTEZA PREVELIKA ILI IMA NAGON ZA POVRAĆANJE –kod izraženog nagona za povraćanjem pomaže sledeće: da pacijent nosi totalnu zubnu protezu koliko može da izdrži – makar minut, da se trudi da diše na nos za to vreme.

Vrijeme za viježbu produžava u toku dana, i obično dovodi do toga da se pacijent za nekoliko dana navikne da nosi totalnu protezu cijelo budno stanje.

  1. PACIJENT IMA UTISAK DA JE PROTEZA STRANO TIJELO

Proteza JESTE strano telo .Psihološki otpor može sam sa sobom da reši samo pacijent sam.

Prema našem dugogodišnjem iskustvu, mnogo pomaže otvoreno, iskreno objašnjenje šta totalna proteza jeste, šta pacijent može realno da očekuje, šta treba da radi i kako da se vlada.

Generalno gledano – pacijent koji odluči da će nositi totalnu protezu će je i nositi…ono što naglašavamo  našim pacijentima je to da je navikavanje na totalnu zubnu protezu porces, zajedno sa njima učestvujemo u tom procesu, da bi period navikavanja prošao što lakše I brže.