Jutarnja higijena

Svako jutro četkati zube najmanje 3 do 5 min kako bi se uklonio plak, koristiti pastu po želji. Nakon toga usta po potrebi isprati oralnim antisteptikom.

Dnevna higijena

Ukoliko vam u toku dana zapadne komadić hrane izmedju protetskog rada, efikasno, brzo i praktično riješenje su interdentalne četkice ili oralni tuš. Malene četkice su namjenjene za čišćenje interdentalnih prostora (prostora izmedju dva zuba, uz zubno meso), svih prostora oko zuba do kojeg ne možemo doći koncem ili četkicom za zube.

Oralni tuš (Waterpik) je uredjaj koji pod velikim pritiskom izbacuje vodu ili tečnost za ispiranje usta i na taj način čisti mjesta koja nisu dostupna kod svakodnevne oralne higijene četkicom za zube.

Upravo na tim prostorima se hrana najlakše zavlači kako, pa kako biste očuvali zdravlje i dugotrajnost vašeg protetskog rada, jako je važno da vodite računa o tim prostorima.

Večernja higijena

Večernja higijena predstavlja najvažniji dio oralne higijene jer se izbacuju sve naslage hrane i bakterije koje su se nakupljale tokom dana a mogu dugotrajno napraviti probleme ukoliko se ne odstrane pravilno i uključuje sve gore navedene korake.

U početku, prilikom procesa privikavanja na nove zube, prilagodite svoju ishranu, hranu nemojte kidati prednjim zubima, režite je na manje komadiće, izbjegavajte tvrdo koštunjavo voće…

Pratite vaš zagriz, ukoliko vidite da vam neki zub udara u suprotan zub, javite se na kontrolu zagriza.

Pridržavajte se uputstva o oralnoj higijeni koje ste dobili od doktora na kraju protetske terapije. Prva kontrola je za 6 mjeseci,(jer se u tom periodu ne može destiti ništa, što se na može popraviti za 5 minuta).

Nakon toga dovoljno je jednom godišnje doći na kontrole, profesionalno čišćenje i poliranje zuba.

 

VAŽNO!!!

Od trenutka završetka „našeg rada“ počinje „vaš rad“ koji je i najvažniji, jer od vaše brige zavisi zdravlje, dugotrajnost i naravno ljepota vašeg novog osmijeha.

 

 

NEKA NAS OSMIJEH POVEZUJE!

Dr Mudrinić