Ove nedelje u ordinaciji posebnu pažnju poklanjamo informisanju pacijenata o očuvanju i prevenciji zdravlja korijenskih kanala zuba. Za sve naše pacijente , doktori objašnjavaju koje su česta pitanja o tretmanu koji vam može spastiti zub!

Ako imate ozbiljno oštećen zub ili infekciju zuba (apces) kod nas u ordinaciji je praksa da se pristupa liječenju korijenskih kanala zuba (pulpa), umjesto da se zub odmah izvadi. Pulpa je meko tkivo unutar zuba koja sadrži živce, krvne sudove i pruža hranu za vaš zub. Uzroci infekcije kanala korijena zuba mogu biti :

  1. duboki karijes
  2. ponovljeni stomatološki zahvati koji remete tkivo oko zuba
  3. puknut ili prelomljen zub
  4. povreda zuba, iako nema vidljive pukotine na zubu

Ako se ne liječi, tkivo oko zuba se može inficirati, a to dovodi do jakog bola i oticanja, a apces se može formirati unutar zuba i/ili u kosti oko kraja korijena zuba. Infekcija vas može dovesti u opasnost da potpuno izgubite zub.

Liječenje kanala korijena se završava od jedne do dve posjete stomatologu, sasvim je bezbolna jer se u liječenju koristi anestezija, a procedura prilikom toga je sledeća:

-prvo se uzima rtg snimak da bi se dobila što jasnija slika zuba i područja oko zuba kojeg je potrebno tretirati

– zatim se pravi otvor na vrhu zuba

-slijedi postupak uklanjanja zivca iz korijenskih kanala zuba

-važan korak u čitavom postpuku liječenja je da se korijenski kanali besprijekorno očiste od bakterija i da se dezinfikuju, tome se pridaje posebna pažnja,

-nakon toga radi se punjenje kanala korijena, materijalom koji će spriječiti buduće infekcije

– i na kraju se postavlja trajno punjenje (kompozitna plomba) ili kruna u zavisnosti koliko je oštećenje zuba.

Nakon tretmana moguće je da se javi osjetljivost zuba, ukoliko budete osjećali bilo kakvu nelagodnost, slobodno nam se javite, rado ćemo vam pomoći da ublažite bilo kakvu nelagodu nakon tretmana.

Uz pravilnu njegu, vaš obnovljeni zub može trajati cijeli život.  Pranje zuba dva puta dnevno, redovno čišćenje koncem za zube i redovne kontrole kod stomatologa (na svakih 6 mjeseci) su dovoljan razlog da vaši zubi budu zdravi i jaki.