slika 1 hedgear                                                                                                         slika 2 mini implant
Do skoro su se u ortodontskoj terapiji koristile pomoćne naprave u vidu posebno konstruisanih kapa sa dodatcima koji se kače na ortodontski aparatić (slika 1 Hedgear).

Danas u terapiji sa fiksnim aparatićem koristimo mini implante (slika 2 Mini implanti) koji su zamjenili ovakve naprave.

Oni predstavljaju najsavemenije riješenje i  koriste se u sklopu terapije fiksnim aparatima, kako bi proces liječenja bio što efikasniji i kvalitetniji.

Oni nam omogućuju pomjeranje odredjenog zuba bez neželjenog djelovanja na ostale zube.

Mini implanti su jako tanki i mali u odnosu na prave implante.

Koriste se kao oslonac za elemente fiksnog aparatića u slučajevima kada se ortodontska sila iz odredjenih razloga ne može primeniti direktno na zube.

Oni se povezuju sa fiksnim aparatom na zubima kako bi se pomoglo zatvaranje prostora, korekcija sredine zubnih nizova, korekcija zagrižaja, kao i u mnoge druge svrhe.

Ugradnja mini implanta je bezbolna, brza  i jednostavna!

Kada se potpuno završi ortodontska terapija, ili kada više nije potreban u terapiji, mini implant se uklanja u jednostavnoj proceduri koja traje manje od minuta.

Mini implanti se čiste na isti način kao i fiksna proteza. Potrebno ih je svakodnevno prati četkicom za zube i čistiti koncem za zube,

kako bi se očuvalo oralno zdravlje tokom cijele ortodontske terapije.

Posebno treba obratiti pažnju na meka tkiva oko mini implanta jer su podložna upalnim procesima ako se nedovoljno čiste.