Zanima me kako ide proces ugradnje implanta?
Ukoliko se pacijent odlučio za ugradnju implanta, prvi korak je zakazivanje pregleda u ordinaciji i uradjen 3D snimak, na osnovu kojeg se procjenjuje da li je pacijent kandidat za ugradnju implanta, kreira se plan liječenja i odredjuje vremenski interval trajanja procedure i konačna cijena zahvata. Nako utvrdjivanja svih tih koraka pristupa se ugradnji implanta. Implant se hirurški ugradjueje u kost. Sam proces je vrlo brz i bezbolan i traje oko pola sata. Nakon ugradnje vijka, slijedi period oporavka od 3 do 6 mjeseci tokom kojeg se implant srasta s kosti (tokom tog perioda nosi se privremena krunica). Nakon perioda oporavka i uspješnog srastanja s kosti, na implant se postavlja supstruktura koja oblikuje zubno meso za protetski rad. Nakon 7 dana uzima se otisak za izradu krunice,te se nakon izrade konačnog rada trajno cementira.

Jesam li kandidat za implante?
Kontraindikacija za ugradnju implanta skoro da i nema. Implanti su zadnja riječ tehnike omogućuju apsolutnu funkcionalnost, estetiku i dugotrajnost. S obzirom na jako dug, pa čak i doživotni vijek implanta, pacijent dugoročno gledano štedi novac. Ugradnjom implanta se izbjegava brušenje susjednih zdravih zuba, samim tim im se produžava vijek trajanja.

Koliko dugo se nosi fiksni ortodontski aparat?
Fiksni aparatić se nosi u periodu od jedne do tri godine. Dužina nošenja aparatića zavisi o veličini anomalija koje želimo da poravimo kao i saradnje pacijenta. Nakon dijagnostike i plana terapije ortodont će tačno reći koliko će pojedina terapija trajati.

Zašto mi je potreban fiksni aparat u obe vilice ako su krivi zubi samo u jednoj?
U slučaju manjih korekcija izuzetno rijetko se postavlja aparat samo u jednoj vilici, i to ako je zagrižaj normalan. U većini slučajeva aparatić je potreban u obe vilice kako bi se ispravile nepravilnosti i popravio nepravilan zagrižaj, ta kako bi terapija bila maksimalno uspješna.

Upustvo nakon postave fiksnog aparatića?
Sedam dana nakon postave fiksnog ortodontskog aparata u prosjeku traje prilagođavanje pacijenta na aparat.Normalna je pojava osjetljivosti i bolova koji se obično javljaju veče nakon postave aparata ili iduće jutro. Pacijent može da popije nešto od tableta protiv bolova što inače koristi.
Pacijentu se proporučuje da konzumira mekaniju hranu dok traje prilagođavanje.
Normalna je pojava iritacije sluzokože nakon postave aparata, pacijentu se savjetuje da ispira usnu duplju čajem od žalfije. Pacijent može da koristi nešto od preprata za zarastanje afti.
Održavanje oralne higijene se obavlja normalno. Pacijentu se od dodatnih sredstava savjetuje upotreba interdentalnih četkica, pojedinačna ”single” četkica-preciznija od obične i Waterpik-dentalni tuš.
Za vrijeme trajanja terapije pacijent treba da izbjegava konzumiranje suviše tvrde hrane npr. bademi, previse ljepljive hrane npr. žvake, karamele, odgrizanje (jabuka, sendvič).
Pacijent treba da vodi računa o zdravlju zuba, dolazi na redovne kontrole i popravke kvarova.
Ukoliko  dođe do oštećenja aparata treba odmah kontaktirati ordinaciju i objasniti šta se desilo.

Da li je izbjeljivanje štetno za zube i koliko traje sam proces?
Izbjeljivanje zuba je kozmetički tretman kojim se izbjeljuje prirodna boja zuba.
Gelovi koji se koriste za izbjeljivnje su na bazi vodonik peroksida koji oslobadja kiseonik, prodire u zub i tako ga izbjeljuje. Nakon izbjeljivanja zubi mogu biti osjetljivi na hladno ili prilikom četkanja. Sam proces može da traje od sat vremena u ordinaciji, do par dana ukoliko se radi izbjeljivanje u kućnoj varijanti. Naša ordinacija koristi vrhunske preparate za izbjeljivanje „Opalescenece Boost“ koji su proglašeni izvanrednim proizvodima za izbjeljivanje.Isprobajte i uvjerite se sami!

Šta podrazumjeva liječenje korjena zuba (endodoncija)?
U slučajevima kada karijes prodre dublje u zub dolazi do upale zubnog živca, što za rezultat ima oticanje, intenzivne bolove i stvaranje gnojnih procesa na zubu. Upaljeno tkivo živca potrebno je otkolniti u potpunosti, i mehanički proštiriti kanale korijena i dezinfikovati ih, a zatim ih ispuniti materijalima za punjenje. U našoj ordinaciji koristimo moderan i precizan sistem za liječenje zuba, kao i najkvalitetnije materijale za ispune.

Koliko često treba uklanjati kamenac?
Da bi se izbjegle komplikacije koje nastaju dugotrajnim nakupljanjem kamenca na zubima, kao što je parodontoza, preporučuje se preventivna posjeta stomatologu na svakih šest mjeseci. Uklanjanjem kamenca se uklanjaju i bakterije koje su nataložene na zubima. Kod nas u ordinaciji se u jednoj posjeti radi ultrazvučno skidanje kamenca,uklanjanje pigmentacije i dentalnog plaka kao i pjeskarenje.