Parodontopatija (u narodu poznata još i pod nazivom parodontoza) je hronično oboljenje potpornog tkiva zuba, odnosno postepena resprpcija kosti i parodoncija a samim napredovanjem oboljenja dolazi do labavljenja zuba te na kraju i do samog ispadanja zuba.

Postoje brojni uzroci nastanka parodontopatije ali jedan od najčešćih uzroka  su loša i neredovna oralan higijena što dalje do vodi do nakupljanja  mekih naslaga, zubnog plaka i zubnog kamenca koji prouzrokuju zapaljenske procese u desnima i kosti vilica.

Uz pravilno održavanje oralne higijene umanjujemo količinu naslaga dok je zubni kamenac moguće otkloniti samo u stomatološkoj ordinaciji.

Početna faza parodontopatije je gingivitis odnosno zapaljenje desni koje je praćeno sa crvenilom, otokom, osjetljivošću, krvarenjem prilikom pranja zuba a ponekad čak i spontanim krvarenjem.

Zapaljenje desni je povratni proces te  je uz tretmane u stomatološkoj ordinaciji moguće  izliječiti i spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Ukoliko loša oralna higijena potraje dolazi do napredovanja procesa, do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba. Istovremeno dolazi do formiranja parodontalnog džepa koji  se stvara u predjelu između kosti i korjena zuba a koji je nastao kao posljedica razgradnje koštanog tkiva uzrokovana prodiranjem bakterijskih toksina u dublje strukture .

U samom parodontalnom džepu može doći do zadržavanja hrane, razmnožavanja bakterija i produkcije toksina koji dovode do daljnjeg napredovanja upale i oštećenja tkiva. Sve više tkiva je zahvaćeno te dolazi do gubitka podrške tkiva zuba, dolazi do labavljenja a kasnije i do ispadanja samog zuba odnosno krajnje faze parodontopatije.

Prevencija paradontopatije prije svega je redovna i pravilna oralna higijena, redovni stomatološki pregledi, redovno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga (pigmentacije nastale od hrane, pića, zubni kamenac itd…) a ukoliko i dođe do razvoja samog oboljenja uz niz stručnih mjera i tretmana moguće je zaustaviti dalje napredovanje oboljenja, odnosno gubitak zuba.

Naš tim doktora svakodnveno je na raspolaganju za savijete i konsultacije, kroz razgovore sa pacijentima naglašavamo važnost i zanačaj redovne i pravilne oralne higijene kao i redovnih stomatolških pregleda i kontrola.