Endodontsko liječenje

Endodontsko liječenje je ključna metoda koja spašava zube od propadanja i čuva njihovu vitalnost u slučajevima kada se javljaju bolovi ili otoci. Endodontsko liječenje postaje neophodno kako bi se spriječile dalje komplikacije koje u krajnjem slučaju dovode do toga da se zub mora izvaditi.

Glavni uzrok zapaljenja zubnog živca je karijes, osim toga, traume, trošenje ili mehanička oštećenja mogu dovesti do upale “živca” zuba.Ukoliko se u početnoj fazi pojave kvara (karijesa) zub ne popravi, karijes će nastaviti da se širi ka pulpi zuba i konačno dovesti do upale “živca” (pulpitisa).

Liječenje zuba podrazumijeva detaljno uklanjanje inficirane pulpe, čišćenje kanala korijena, oblikovanje, dezinfekciju i punjenje kanala koje za cilj im očuvanje zdravog korijena zuba i sprečavanje budućih infekcija.

Proces liječenje zuba je bezbolan za pacijenta i uključuje čišćenje, proširivanje i punjenje kanala korijena, a zatim se postavlja plomba za potpunu zaštitu.

Najčešće pitanje koje nam pacijenti postavljaju je: “Koliko je trajan zub koji se liječi endodontski?”

Moderni instrumenti i tehnike omogućuju tretman i najmanjih kanala korijena, osiguravajući dugoročno očuvanje zuba.

Zbog kompleksnosti korijenskih kanala, sve više stomatologa koristi prednosti 3D snimanja zuba, što omogućava preciznije planiranje i tretman.

Ono što često susrećemo u praksi je to da kod velikog broj ljudi i dalje preovladava mišljenje da se olako odlučuju na vađenje zuba koji boli, bez razmišljanja o posledicama takve odluke (u funkcionalnom, estetskom, pa i materijalnom smislu).

Važno je shvatiti da vađenje zuba može imati dugoročne posljedice, kako funkcionalno, estetski, tako i financijski. Nijedna proteza ili implantat ne mogu zamijeniti dobro izliječen korijen zuba, a nadoknade su često skuplje od endodontskog tretmana.

Naša tim vam je na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice vezane za liječenje zuba, na vama je da zakazete termine za prvi pregled i konsultacije:

052/231-333 ili

066/371-371!

 

                                 

slika 1 klasični rtg snimak zuba                            slika 2 3D prikaz kanala korijena zuba