Endodontsko liječenje je metoda liječenja zuba. Ono je neophodno kada se u nekom od zuba jave spontani bolovi, bolovi na pritisak, otok .

Endodontski tretman je potreban da bi se sačuvao zub kada se pulpa – živo tkivo u njoj, koje se sastoji od nerava, krvnih sudova i vezivnog tkiva – upali ili inficira.

Prostor unutar zuba koji se naziva pulpna komora sadrži sistem kanala korena i pulpu – živo tkivo koje održava zub vitalnim (živim).

  1. Glavni uzrok zapaljenja zubnog živca je karijes. Ukoliko se u početnoj fazi pojave kvara (karijesa) zub ne popravi, karijes će nastaviti da se širi ka pulpi zuba i konačno dovesti do upale “živca” (pulpitisa).Ostali uzroci koji mogu da dovedu do  upale zubnog “živca” (pulpitisa) su: trauma zuba, trošenje zuba, mehanička ili termička oštećenja zuba.
  1. Liječenje podrazumijeva uklanjanje inficirane pulpe zuba, čišćenje kanala korijena zuba, zatim ih je potrebno oblikovati, dezinfikovati i napuniti da bi se zapečatile, tako da su manje podložni budućim infekcijama. Cilj endodonske terapije ili liječenja zuba je očuvanje zdravog korijena zuba.
  1. Proces liječenje zuba iglicama (endodonicija) uključuje čišćenje, proširivanje I punjenje kanala korijena zuba, tek nakon uspješnog liječenja slijedi faza postavljanja plombe.
  1. Sam proces liječenja je bezbolan za pacijenta.

      5. Najčešće pitanje je: “Koliko je trajan zub koji se liječi endodonski?”

Korijenski kanali zuba imaju 3 ili 4 velika i mnogo manjih bočnih kanala, savremeni endodontski instrumenti obradjuju samo glavne kanale (preciznost u 0,1 mm),

dok se mali kanali tretiraju tako što se ispiraju više puta hemijskim srdstvima i lijekom za dezinfekciju, a sve za cilj da bi tretman bio dugoročan i zub očuvan!

  1. Zbog kompleksnosti gradje korijenskih kanala zuba, pored standardne procedure prije početka tretmana, gdje se radi RTG snimak zuba ( na kojem se često vide samo dva kanala) savremena stomatologija u lijčenju sve više koristi prednosti 3D snimanja zuba gdje se jasno vidi mreža svih, pa čak I onih najmanjih, kanala korijena zuba.

7. Kod velikog broj ljudi I dalje preovladava mišljenje da se olako odlučuju na vađenje zuba koji boli, bez razmišljanja o posledicama takve odluke (u funkcionalnom, estetskom, pa i materijalnom smislu).

Ono što je važno I svi treba da znaju da se nijedna proteza, most ili implantat ne mogu mjeriti  sa dobro izliječenim korijenom zuba, a svako potetsko rešenja kao nadoknada  izvađenih zuba je višestruko skuplja od najskuplje endodontske terapije.

                                 

slika 1 klasični rtg snimak zuba                            slika 2 3D prikaz kanala korijena zuba