Dugo očekivana nagrada za trud i vrijeme uloženo u terapiju fiksnim aparatićima za zube je sjajan i blistav osmijeh, a kako ga očuvati netaknutim i zdravim pročitajte u nastavku teksta.

Terapija fiksnim ortodontskim aparatićima se ne završava skidanjem aparatića.  Iako smo aparatićem postigli željeni rezultat – pravilan i blistav osmijeh, terapija se dalje nastavlja nošenjem retainera.

Retaineri nam služe da bi zube zadržali u postojećem položaju. Naime, zubi nakon skidanja fiksnog aparatića za zube, imaju tendenciju da se vrate u prvobitnu poziciju, zbog rastezanja elastičnih vlakana koja ih vežu za kost. Zbog toga je faza retencije od velike važnosti za uspjeh cjelokupne ortodontske terapije.

Svi pacijetni koji su u ortodontskoj terapiji u našoj ordinaciji u mogućnosti su da biraju da li žele da nose mobilni ili fiksni retainer.

Razlika izmedju fiksnog i mobilnog retainera je u tome što fiksni retainer omogućava veći komfor prilikom nošenja, ne mora se skidati prilikom jela ili redovne oralne higijene.

Mobilini retainer se izradjuje u vidu folija (providne plastike), dok je fiksni retainer napravljen u vidu žice koja je pričvršćena na unutrašnjoj strani zuba. Fiksni retainer je za neke pacijente komfornije rješenje jer pacijent ne mora da vodi računa da li će ga npr. zaboraviti kada krene na putovanje. S obzirom na to da je fiksiran sa unturašnje strane zuba nije vidljiv, ne smeta pacijentu za govor, prilikom jela i olakšava svakodnevno funkcionisanje. Za razliku od njega mobilni retainer je potrebno skidati prilikom jela,  obavezno se skida i kada se peru zubi i uvijek se mora staviti na oprane zube.  Održavanje higijene mobilnih retainera podrazumjeva svakodnevno pranje hladom vodom i lagano četkanje četkicom za zube.

Ukoliko se desi da ga oštetite ili slomite, obavezno se odmah javiti u ordinaciju radi izrade novog retainera. Nemojte zaboraviti i na kontrole, jer prilikom kontrola ortodont  može da prati kako se zubi ponašaju u fazi retencije.

S obzirom na činjenicu da zajedno sa pacijentima prelazimo dug put da bi postigli pravilan oblik zuba i bilstav osmijeh, ne treba zanemariti i poslednju isto tako važnu fazu ortodontske terapije, jer samo tako će uživanje u novom osmijehu biti potpuno.

U našoj ordinaciji svakodnevno možete dobiti savijete i konsultacije sa specijalistom iz oblasti ortodoncije. Obzirom na to naši pacijetni su u mogućnosti da češće dolaze na kontrole i da brže i efikasnije napredujemo sa terapijom. Isto tako, vrijeme i termine mogu da prilagode sebi i svojim obavezama. Još jedna od pogodnost za sve pacijente je mogućnost plaćanja ortodontske terapije na rate, bez kamate.