Preventivna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi sprečavanjem nastanka i ranog otkrivanja karijesa, kao i očuvanjem zdravlja zuba i usne šupljine. Podrazumjeva redovno individualno održavanje oralne higijene (pranje zuba 2 puta na dan u trajanju po 2 min).

Zahvaljujući stručnosti i ljubaznosti našeg tima doktora i dentalnih asistenata, u našoj ordinaciji svakodnevno možete dobiti prave savjete i stručne informacije vezane za zdravlje vaših usta i zuba.

Osnovne mjere prevencije podrazumjevaju :

  • Redovne kontrole kod stomatologa i profesionalno čišćenje nalsaga kamenca, na svakih 6 mjeseci
  • Pravilno pranje i četkanje zuba
  • Svakodnevno korištenje zubnog konca i intradentalnih četkica
  • Zdrava i raznovrsna ishrana
  • Fluorizacija zuba
  • Zalivanje fisura

Zdravi i lijepi zubi su danas neizostavan dio opšteg zdravlja, a samo čisti zubi ostaju zdravi cijelog života. Prvi korak ka zdravim zubima ali i desnima je pranje zuba – zato je važno da ih se počne prati čim izniknu. U početku je dovoljna gaza omotana oko roditeljevog prsta, namočena u čistu vodu s čime se skidaju naslage na zubićima. Važno je napomenuti i da različite prehrambene navike zahtjevaju različit pristup održavanju higijene usta. Ukoliko jedete previše slatkiša i hranu bogatu ugljenim hidratima koja se lijepi za zube, zube trebate češće prati, dok hrana bogata mliječnim proteinima i raznovrsnim povrćem doprinosi zdravlju zuba.

Isto tako je poznato da nedovoljna higijena kao i pušenje prozrokuju loš zadah, stvaranje naslaga te upalu zubnog mesa, nakon čega nastaje karijes. Četkice za zube je potrebno mjenjati tri puta na godinu, a koristiti pastu sa dodatkom fluora.