Totalne zubne proteze mnogima pacijentima zadaju velike probleme prilikom nošenja, medju njima su problemi navikavanja na totalnu protezu (posebno na donjoj vilici), zatim strah od ispadanja prilikom jela i pričanja, žuljanje proteze…a neki pacijenti se godinama ne naviknu na nošenje zubne proteze.

Zahvaljujući činjenici da se naša ordinacija izdvaja kao prva Hi tech –potpuno digitalizovana stomatološka ordinacija gdje posljednja tehnoloska dostignuća iz područja stomatologije vode glavnu riječ, pomoću kojih se svi zahvati obavljaju brže, jednostavnije i bezbolinije, a komfor i zadovoljstvo pacijenata pojednostavljenim procesima  su na prvom mjestu, za sve na početku navedene probleme postoji sjajno rješenje, a to je posutpak ugradnje implatnata.

A da bi vam pomogli da otklonite predrasude i strahove o samom postupku ugradnje zubnih implantata, u nastavku teksta vam donosimo odgovore na sve nedoumice sa kojim se većina vas najčešće susreće prije donošenja odluke i dolaska na prvi  pregled i razgovor.

  1. Da li se zubni implanti trebaju mijenjati nakon nekog vremena?

Zubni implantati su vijci od titanijuma (biokompatibilnog materijala) koji nadoknadjuju korijen zuba I po pravilu ostaju u vilici za cijeli život. Ono što je značajna prednost izrade protetskog rada na implantima je ta da nakon odredjenog vremenskog perioda postoji mogucnost zamjene protetskog rada na već ugradjenim implantima, ukoliko na primjer pacijent želi da ima svjetliju nijansu ili drugačiji oblik zuba.

  1. Da li ugradnja implantata boli, da li se bol javlja i nakon ugradnje?

Zahvaljujući savremenoj stomatološkoj dijagnostici I 3D snimanju, u mogucnosti smo da sam tok intervencije isplaniramo do najsitnijih detalja, čime omogućavamo da intervencija traje kraće, da je oporavak brži I jednostavniji. Iz našeg dosadašnjeg iskustva u radu sa pacijentima, dan nakon intervenciije ugradnje implantata možemo reći da pacijenti ne osjaćaju nikakve bolove, nemaju otoke ni hematome. Svi zahvati se rade pod anestezijom i pacijenti ni u jednom trenutku ne osjećaju bolove, a kod onih 1% pacijenata koji u toku zahvata osjete minimalan bol, dodaje se anestetik po potrebi. Na linku u nastavku pročitajte neke od utisaka:  http://www.stomatologmudrinic.com/utisci/

  1. Da li se upala oko implantata često javlja?

Upala oko implantata je vrlo rijetka pojava, a može se i potpuno spriječiti tako sto pacijenti treba da se pridržavaju svih uputstava koje dobiju nakon ugradnje implantata o načinu odrzavanja oralne higijene I rasporedu dolazaka na kontrole.

  1. Da li je tačna tvrdnja da tijelo odbacuje implantate?

Nije tačna! Implantati su napravljeni od čistog titanijuma, biokompatibilnog materijala i u ustima mogu ostati cijeli život. Podaci iz naše prakse I statistike nam pokazuje da je procenat  implantiranja implantata veliki, na stotinu ugradjenih implantata, dodje jedna neimplantiran implant ili ni jedan.

  1. Da li postoji starosna granica za ugradnju implantata?

Gornje starosne granice za ugradnju implantata nema.

  1. Ko su sve kandidati za ugradnju implantata?

Pacijetni koji se vec dugi niz godina muče sa totalnim protezama I koji žele da trajno riješe svoj problem. Svi oni pacijenti koji su zbog raznih problema ostali bez svih zuba, a totalna proteza nije izbor za njih. Ukoliko vam nedostaje jedan ili dva zuba, a brusenje zdravih prirodnih zuba nije opcija, onda je ugradnja implantata idealno rjesenje za vas.

  1. Da li pacijenti koji imaju parodontozu mogu ugraditi implante?

U slučaju kada se zbog uznapredovale parodontoze zubi više ne mogu spasiti, oni se mogu nadoknaditi implantatima. Kada izvadimo sve zube koji su zahvaćeni parodontozom i kada sve rane zarastu, zaustavljamo taj proces i nema razlike u kvalitetu kosti kod osobe koja je imala parodontozu i one koja je nema.

  1. Šta u slučaju kada pacijent ima lošu kost, da li se tad rade implanti?

Loš kvalitet i nedostatak kosti nisu prepreka  za ugradnju implantata, sto je i rijetkost, u većini slučajeva kosti ima dovoljno za ugradnju implantata ili za njenu nadogradnju.

  1. Implanti su za mene preskupo rješenje za nedostatak zuba!

Kratkoročno gledano implantati su skuplje rješenje, ali njihove prednosti u odnosu na totalnu zubnu protezu su mnogobrojne. Ugradnjom implantata pacijentima podižemo kvalitet života, značajno se povećava samopouzdanje, a u velikoj mjeri smanjuje anksioznosti oko izgleda zuba i osmijeha. Isto tako štedimo vrijeme  jer se procedura ugradnje implantata završava jednom posijetom stomatološkoj ordinaciji. Pacijenti osjećaju komfor jer nema neurednih lijepkova, straha od ispadanja proteze prilikom jela i pričanja, bolova i neugodnosti prilikom navikavanja na tradicionalne totalne proteze. Uzivaju u mogućnosti žvakanja i uživanja u hrani, sto dalje dovodi do  poboljšanje i cjelokupnog zdravlja organizma. Implanti kao dugoročno rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju, zaustavljaju  proces degeneracije koštanog tkiva koja prati dugotrajni gubitak zuba i ima pozitivan uticaj na ukupno zdravlje vilice.

  1. Kad ugradim implantate ne moram da dolazim vise kod stomatologa!

Ova tvrdnja nikako nije tačna, niti pacijenti treba tako da razmisljaju. Iako se smatraju kvalitetnim, funkcionalnim, bezbolnim I dugotrajnim rješenjem, o implantatima se mora voditi velika i svakodnevna briga. Potrebno je dolaziti redovno na specijalističke preglede I kontrole po rasporedu koji je predvidjen u Uputstvu o redovnoj I obaveznoj kontroli, koju svi nasi pacijenti dobiju nakon ugradnje implantata.

  1. Da li ću dobiti zube odamah nakon ugradnje implanata?

Jedno od najčešćih pitanje naših pacijenata koji su se opredelili za All on 4 ili All on 6 koncept ugradnje implantata je upravo to da li će u toku procesa srastanja implantata sa kosti (oseointegracije) dobiti privremene zube. Privremeni protetski rad se dobija odmah nakon ugradnje implanata i pacijentima služi dok ne prodje predvidjeni period od 4-6 mjeseci nakon kojeg krćemo da radimo konačan protetski rad.