Fiksna ortodontska terapija danas je najdjelotvorniji način u ispravljanju ortodontskih anomalija. Fiksni aparatić je naprava koju ortodont postavlja na zube adhezivnom tehnikom. Njegovi osnovni dijelovi su bravice, prstenovi ili tube (cjevčice) na prvim trajnim kutnjacima i žičani luk koji prolazi kroz utor (slot) na bravicama i na taj način prozvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku i preoblikuje koštano tkivo u kojem se zub nalazi.

S obzirom na materijal bravice mogu biti metalne ili estetske – plastične, kompozitne, keramičke ili safirne. Koji tip bravice će bit upotrebljen za vrijeme terapije ovisi o želji pacijenta i koja mu od ponuđenih opcija najviše odgovara.

Metalne bravice

Metalne bravice osiguravaju dobru higijenu i preciznost pomaka. Za razliku od estetskih bravica financijski su isplatljivije, ali s obzirom da su rađene od metala, lako su uočljive. Ortodonti i dalje smatraju da je ortodontska terapija metalnim bravicama najdjelotvornija, ipak na kraju se sve svodi na izbor pacijenta.
metalne bravice

Estetske bravice

Kako se danas sve više pažnje pridaje estetici, potražnja za ovim tipom estetskih bravica je sve veća.
Keramičke i safirne bravice su tvrđe, ne troše se niti pigmentiraju. Pružaju visoku estetiku. Keramičke estetske bravice su obično mliječne boje ili se prilagođavaju boji zuba i na taj način vrlo su neprimjetne. Danas su safirne bravice najčešći izbor. Kristalno su prozirne i praktički „nestaju“ na površini cakline.
estetske-bijele-bravice-1024x538
Estetske bravice su prvi izbor kod odraslih pacijenata kojima je potrebna ortodontska terapija. Iz jednostavnog razloga – takve estetske bravice rade na istom ili sličnom principu kao i metalne, a uz to služe i kozmetičkoj svrsi, nisu vidljive za razliku od metalnih i plastičnih materijala već su kristalno transparentne.

U našoj ordinaciji svakodnevno možete dobiti konsultacije i pregled kod specijaliste ortodonta! Nakon uzimanja otiska i analize ortopan snimka, pristupa se postavljanju aparatića! Vrijeme nošenja aparatića je od jedne do tri godine u zavisnosti od stanja zuba.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply