higijena fiksnih aparatića1
Fiksni aparatići za zube ili popularno “bravice” za zube zahtijevaju potpuno drugačiju higijenu, nego onu na koju ste navikli prije postavljanja aparatića.
Fiksni aparatići su magnet za hranu što znači da sve što unesete u usta ostat će djelimično  i na njima. Ukoliko želite olakšati vašu higijenu izbjegavajte hranu koja zahtijeva tvrdi zagriz poput jabuke ili hranu koja je ljepljiva poput gumenih bombona, svakako izbjegavajte žvakaće gume i poslije svakog obroka čistite zube.

Osim obične četkice srednje tvrdoće ukoliko nosite fiksni aparat za zube trebali bi obavezno u oralnu higijenu uvrstiti i interdentalne četkice te ortodontski konac.

Ukoliko nemate prostora između zubi, odnosno imate jako zbijene zube te se ne možete koristiti koncem ili interdentalnom četkicom, koristite oralni vodeni tuš (to je aparat koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom). Vrh nastavka se prisloni u područje između dva zuba, a mlaz vode zatim ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba.

Kombinacijom konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša uspjeh je zagarantovan. Potrebno je samo biti strpljiv. Primjetili ste da Vam zubi krvare prilikom čišćenja? To je znak manje upale, slobodno nastavite čistiti i to područje, vjerujte upala će proći ukoliko higijena bude bolja.

Najvažnije, pored redovne higijene, je i redovan odlazak na kontrole kod stomatologa koji će provoditi dodatne higijenske mjere poput ultrazvuka te pjeskarenja (postupak čišćenja zubne površine mješavinom vode i finog praha pod velikim pritiskom) ali će i na vrijeme uočiti ukoliko dodje do kvarenja zuba!

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply