Bruksizam je  prekomjerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane a posebno je izraženo noću.

Nekada se vjerovalo da bruksizam kod odraslih uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, ali novija istraživanja pokazuju da je bruksizam u stvari uslovljen psihološkim stanjima i uzrokuju ga naše unutrašnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima je većina nas često izložena u modernom i ubrzanom tempu života i rada.

Ta navika često predstavlja nesvjesno stiskanje zuba koje je povezano sa snažnim pokretima donje vilice lijevo-desno i naprijed-nazad zbog čega dolazi do škripanja i trošenja zuba.

Bruksizam je veoma česta pojava, pogotovo kod osoba starijih od 25 godina bez obzira na pol. Kada pričamo o pojavi bruksizma kod djece – kod njih je bruksizam uglavnom povezan sa postojanjem nelagodnosti zbog prehlade, infekcije uha ili alergija i u najvećem broju slučajeva prolazi spontano ne ostavljajući nikakve posljedice.

Simptomi koji su česti kod osoba koje pate od bruksizma su:

  • Trošenje zubne cakline i dentina
  • Puknuće ili odlamanje zuba, krunica, mostova
  • Može se javiti osjetljivost zuba
  • Zubi mogu postati bolni ili labavi
  • Bol na licu zbog stezanja  mišića vilica
  • Glavobolja
  • Opšti umor lica
  • Bol u temporomandibularnom zglobu (vilična kost sa obe strane usta)

Zbog čega je bruksizam ozbiljan problem?

Kada noću škripimo zubima nema hrane da ublaži ovaj pritisak. To je dovoljno da prouzrokuje trajno oštećenje zuba, uključujući i pucanje zubne gleđi, prelome zuba, povlačenje desni sa vratova zuba, oštećenje potpornog aparata zuba koje dovodi do gubitka zuba, oštećenje zgloba u donjoj vilici…

Vremenom dolazi do pojave izuzetno jake osjetljivosti zuba i bolova u zglobovima, ušima i glavi, što stvara veliku napetost i nervozu kod pacijenata.Takođe se javlja povećana osjetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje, kao i pojava zaravnjenosti griznih površina zuba i smanjenje visine prednjih zuba.

Kada pričamo o pojavi bruksizma kod osoba koje imaju neku vrstu protetskih nadoknada u ustima, bruksizam je ozbiljna pojava koja ukoliko se ne prepozna, ne ublaži i ne otkloni na vrijeme, može da dovede do puknuća ili odlamanja dijelova krunica, mostova ili zuba u totalnoj protezi.

U većini slučajeva pacijenti na prvu ne prepoznaju da nesvjesno škripe i stiskaju zubima, kada se desi momenat oštećenja ili puknuća krunice prva misao je da protetski rad nije dobro napravljen…pregledom, detaljnim razgovorom sa pacijentom i prepoznavanjem simptoma i uzroka koji su doveli do toga, dolazimo zajedno do zaključka zbog čega se dešavaju takvi problemi, ali i rješenja za iste.

bruksizam2

Izdrada udlaga ili zaštitnih folija za bruksizam?

Kada utvrdimo zbog šta je dovelo do gore navedenih situacija, prvo je potrebno da se sanira sva eventualna “šteta” nastala bruksizmom. Nakon toga za pacijente izradjujemo štitnik za zube, tzv. udlagu ili zaštitnu folija, koja se stavlja na zube svaku veče prije spavanja. Redovnim i pravilnim korištenjem udlage za bruksizam smanjuju se simptomi nastali škripanjem i stiskanjem zuba, pacijenti osjete olakšanje i popuštanje svih tegoba.

Leave a Reply