Znamo da odlazak kod stomatologa predstavlja neprijatno iskustvo za većinu ljudi.  Svaka procedura koja se izvodi kod nas u ordinaciji radi se bezbolno, uz anesteziju! Ukoliko je potrebno izvaditi zub, bilo jednostavnom procedurom ili hirurškim zahvatom, naša dr Aleksandra savjetuje pacijentima da se pridržavaju sledećih koraka, u danima nakon što je izvadjen zub, kako bi se izbjegle dodatne komplikacije!

  • Ukoliko ste pušač, izbjegavajte pušenje kroz 12 sati-dim iritira ranu i provocira krvarenje.
  • Ne četkajte područje rane 24 sata nakon vadjenja zuba, kako ne bi isprali krvni ugrušak koji je važan za pravilno zarastanje.
  • Krvarenje nakon vadjenja zuba je u nekoj mjeri normalno, zato ćete dobiti upute da držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu izmedju zuba na rani 10-15 min. Ukoliko bi i dalje jače krvarili javite se u ordinaciju.
  • Bol je do jedne granice normalna, posebno ako popusti dejstvo anestetika. Ukoliko je bol neizdrživa preporučujem da se koristi neki od analgetika, npr. Brufen, ne uzimati tablete koje sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspririn) jer produžavaju krvarenje. Ukoliko bol potraje duže od tri dana javite se u ordinaciju.
  • Da bi smanjili ili spriječili otečenost stavite sa vanjske strane lica vrećicu sa ledom umotanu u ručnik u predjelu izvadjenog zuba prvih 12 sati. Svakih 20 min stavite led, pa skinite, pa opet stavite kroz jedan sat.
  • Izbjegavajte vruću hranu i piće. Preporučujem hladnije piće ili sladoled i mekšu hranu, važno je da uzimate dovoljno tekućine.
  • Ukoliko primjetite nešto neuobičajeno, odmah se javite u ordinaciju. Nemojte čekati da se stvari riješe same od sebe, pravovremena reakcja je najbolje riješenje u slučaju mogućih komplikacija!

Čitav tim naših doktora i sestara vam je stalno na raspolaganju, kako bi otklonili sve vaše strahove i posjetu ordinaciji pretvorili u prijatno  i ugodno iskustvo!