KADA ZUBI NIČU?
Vaša beba je rođena sa 20 zuba ispod desni, i obično krenu da niču između 6 mjeseci i godinu dana. Većina djece ima sve zube do 3 godine.

ZNAKOVI I SIMPTOMI NICANJA ZUBA!

Kako zubi krenu da niču, neke bebe mogu postati nemirne, besane i razdražljive, izgubiti apetit ili sliniti više nego obično. Dijareja, osip i temperatura nisu uzrokovani nicanjem zuba. Ako vaša beba ima povišenu temperaturu ili dijareju u periodu nicanja zuba ili nastavlja da bude nervozna i razdražljiva, pozovite svog ljekara.

KOJA KOLIČINA PASTE ZA ZUBE JE DOVOLJNA?

Ne treba mnogo paste za zube da se očiste maleni biserni zubi vašeg deteta. Nakon što se pojave prvi zubići dovoljno je da ih četkate dvaput dnevno četkicom za zube. Ako je vaše dijete mlađe od 3 godine, količina paste za zube treba da bude veličine zrna riže. Dok za decu staru 3 ili više godina, veličina zubne paste treba da bude veličine zrna graška.

KADA PLANIRATI PRVU POSJETU STOMATOLOGU?

To je još jedna prekretnica u godini uzbudljivih početaka za vas i vašu bebu. Prva posjeta stomatologu trebala bi se obaviti nakon pojavljivanja prvog zuba, ali ne kasnije od prvog rođendana. Zašto tako rano? Čim beba ima zube,postoji mogućnost nastajanja karijesa, posebno ukoliko se dugo koristi cucla varalica ili se hrani na flašicu, posebno kada se beba stavi na spavanje sa flašicom. Često, dugotrajno izlaganje bebinih zuba piću koje sadrži šećer može uzrokovati karijes.

ODRŽAVAJTE HIGIJENU USTA VAŠE BEBE

Sledeći put kada cucla vašeg djeteta odleti na pod, nemojte je podizati i stavljati je u svoja usta jer mislite da će je to učini čistijom. Bakterije koje izazivaju karijes mogu se provući kroz vašu pljuvačku, tako da zapravo možete prenijeti klice vašem djetetu umjesto da ga štitite od njih. Isto važi i za vrijeme obroka. Nikada nemojte vašem djetetu nuditi hranu svojim priborom za jelo, iako to bio samo zalogaj hrane.

PREVENTIVNO ZALIVANJE FISURA

Redovno pranje zuba, je prvi i najvažniji način da se zubi zaštite od karijesa, ali postoji još jedan način za dodatnu prepreku između bakterija koje uzrokuju karijes i zuba vašeg djeteta a to je ZALIVANJE FISURA. Djeca školskog uzrasta bez zalivenih fisura imaju skoro tri puta više karijesa nego djeca kojima je preventivno uradjeno zalivanje fisura, nakon nicanja stalnih zuba. Prema Centrima za kontrolu bolesti i Centru za stomatologiju na bazi dokaza ADA (American Dentist Association), redovne mjere zalivanja fisura su smanjile rizik od kvarenja stalnih zuba za skoro 80%.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice o zdravlju zuba i usta vaših najmladjih, pozovite nas ili nam pišite na www.stomatologmudrinic.com rado ćemo vam odgovoriti na sva pitanja!

Izvor : https://www.mouthhealthy.org/en