Da li ste znali da 100 miliona Amerikanaca ne ode ni godišnje jednom na pregled kod zubara?

Bilo da imate 7 ili 77 godina, vaše oralno zdravlje je jako važno, samo redovnim stomatološkim pregledima i pravilnom oralnom higijenom može se spriječiti većina bolesti zuba. U nastavku teksta, donosimo vam neka od često postavljenih pitanja I dilema o odlasku kod zubara.

  1. ZAŠTO SU VAŽNE REDOVNE POSJETE ZUBARU

Redovne posjete zubaru su jako važne, jer mogu da pomognu da se uoče problemi sa zdravljem zuba na početku i na vrijeme, kada je liječenje jednostavnije i finansijski pristupačnije. Takodje pomaže u sprečavanju mnogih komplikacija i problema prije svega, jer neka zdravstvena stanja imaju simptome koji se prvo mogu manifestovati u ustima.

  1. KOJI SU ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA JE VRIJEME POSJETE ZUBARU

Kada su vaši zubi osjetljivi na vruće ili hladno, kada desni prilikom četkanja krvare ili su natečene, ukoliko nosite protetski rad (krunice, zubne implante ili proteze), imate loš zadah ili ukus u ustima, ukoliko ste u drugom  stanju, imate poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem.

  1. NEMAM NIKAKVE SIMPTOME, DA LI MORAM IĆI KOD ZUBARA?

Da! Iako nemate ni jedan od navedenih simptoma, jako je važno da vodite računa o redovnim posjetama zubaru, samo tako ćete moći pomoći u sprečavanju razvoja problema. Kontinuitet njege je važan dio svakog zdravstvenog plana, a zdravlje zuba nije izuzetak. Takodje je važno da svog zubara informišete o svim promjenama u vašem ukupnom zdravlju, jer mnoga medicinska stanja mogu uticati I na zdravlje zuba.

EVO NEKOLIKO SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA VAŠ OSMIJEH BUDE NJEGOVAN I SJAJAN:

Zdrave navike  – četkanje zuba  dva puta dnevno po dvije minute I svakodnevno čišćenje zubnim koncem je najbolji način za borbu protiv karijesa I bolesti desni.

Redovne kontrole kod zubara – ukoliko redovno posjećujete zubara, on je u prilici da rano otkrije ukolio postoje neki problemi sa zdravljem zuba I usta

Zdrava ishrana – vodite računa da vasa ishrana bude bogata voćem I povrćem, kao I o unosu dovoljne količine tečnosti svaki dan.

Ukoliko imate pitanja o bilo kom segmentu vašeg oralnog zdravlja, nemojte se ustručavati da o tome pričate sa vašim zubarom.