Neka istraživanja sprovedena u Americi otkrivaju da čak 100 miliona Amerikanaca ne ide na redovne godišnje stomatološke preglede, niti vodi računa o svom oralnom zdravlju.

Bilo da imate 7 ili 77 godina, vaše oralno zdravlje je jako važno, samo redovnim stomatološkim pregledima i pravilnom oralnom higijenom može se spriječiti većina bolesti zuba. U nastavku teksta, donosimo vam neka od često postavljenih pitanja i dilema o odlasku kod stomatologa

  1. ZAŠTO SU VAŽNE REDOVNE POSJETE STOMATOLOGU

Redovne posjete vašem stomatologu su jako važne, jer mogu da pomognu da se uoče problemi sa zdravljem zuba na početku i na vrijeme, kada je liječenje jednostavnije i finansijski pristupačnije. Takodje pomaže u sprečavanju mnogih komplikacija i problema prije svega, jer neka zdravstvena stanja imaju simptome koji se prvo mogu manifestovati u ustima.

  1. KOJI SU ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA JE VRIJEME POSJETE STOMATOLOGU

Kada su vaši zubi osjetljivi na vruće ili hladno, kada desni prilikom četkanja krvare ili su natečene, ukoliko nosite protetski rad (krunice, zubne implante ili proteze), imate loš zadah ili ukus u ustima, ukoliko ste u drugom  stanju, imate poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem. Važna napomena za sve one koji nose neki od protetskih radova, redovne kontrole na svakih 6 mjeseci, u kombinaciji sa tretmanom profesionalnog odstranjivanja kamenca, poliranja i pjeskarenja zuba je jedini način da vaš protetski rad bude dugotrajan i sjajan kao prvog dana.

  1. NEMAM NIKAKVE SIMPTOME, DA LI MORAM IĆI KOD STOMATOLOGA?

Da! Iako nemate ni jedan od navedenih simptoma, jako je važno da vodite računa o redovnim posjetama stomatologu, samo tako ćete moći pomoći u sprečavanju razvoja problema. Kontinuitet njege je važan dio svakog zdravstvenog plana, a zdravlje zuba nije izuzetak. Takodje je važno da svog stomatologa informišete o svim promjenama u vašem ukupnom zdravlju, jer mnoga medicinska stanja mogu uticati i na zdravlje zuba.

EVO NEKOLIKO SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA VAŠ OSMIJEH BUDE NJEGOVAN I SJAJAN:

Zdrave navike  – četkanje zuba  dva puta dnevno po dvije minute i svakodnevno čišćenje zubnim koncem je najbolji način za borbu protiv karijesa i bolesti desni.

Redovne kontrole kod stomatologa – ukoliko redovno posjećujete zubara, on je u prilici da rano otkrije ukoliko postoje neki problemi sa zdravljem zuba i usta.

Zdrava ishrana – vodite računa da vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem, kao i o unosu dovoljne količine tečnosti svaki dan.

Ukoliko imate pitanja o bilo kom segmentu vašeg oralnog zdravlja, nemojte se ustručavati da o tome pričate sa vašim stomatologom. A naš tim vam je svakodnevno na raspolaganju, da sa vama podijeli svoje znanje i savijete, kako bi vaš osmijeh bio zdrav i sjajan dugo vremena.