Je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica. Nepravilni zubi narušavaju estetiku i utiču na zdravlje usta. Cilj ortodonske terapije je postići pravilan i estetski izgled zagriza koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja. Samim postizanjem pravilnog položaja zuba olakšava se oralna higijena i samnjuje se rizik od nastanka karijesa i paradontalnih oboljenja. Naročitu pažnju poklanjamo najmladjim pacijentima i uz saradnju sa roditeljima nastojimo objasniti važnost redovnog nošenja aparatića i redovonog dolaska na kontrole. Iako se do skoro smatralo da su ortodonski aparatići primjereni samo za najmladji uzrast, danas je jako važno naglasiti da nema starosnog ograničenja za ortodonsku terapiju.

U ortodonskoj terapiji koristimo:

FIKSNE ORTODONTSKE APARATIĆE

MOBILNE ORTODONTSKE APARATIĆE

PROVIDNE ORTODONTSKE FOLIJE

FIKSNI ORTODONSKI APARATIĆ je najdjelotvorniji način u ispravljanju ortodonskih anomalija. Sastoji se iz tuba ili prstenova koji se postavljaju na prve trajne zube (šestice) bravica koje se lijepe na svaki pojedinačni zub i žičanih lukova koji prelai središnji žlijeb na bravicama. Na taj način proizvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku, preoblikuje koštano tkivo u kojem se zub nalazi.

Bravice mogu biti metalne, one osiguravaju dobru higijenu i preciznost pomaka, finansijski su isplativije, ali s obzirom da su radjene od metala lako su uočljive. Estetske bravice su pravi izbor kod odraslih pacijenata kojima je potrebna ortodonska terapija. Takve bravice rade na istom ili sličnom principu kao metalne ali imaju i važnu estetsku svrhu.Safirne bravice su mliječne boje pa se prilagodjavaju boji zuba i izgledaju neprimjetno.

Bravice postavlja ortodont i ne mogu se skidati. Kontrole su na 4-6 sedmica. Važno je napomenuti da fiksni aparat zahtjeva više truda i pravilno održavanje higijene.Zube treba prati nakon svakog obroka. Nakon završene ortodonske terapije, koja može trajati od jedne do tri godine, u zavisnosti od slučaja do slučaja, dolazi faza retencije. Prilikom te faze izradjuju se folije koje se nose odredjen period a po preporuci ortodonta.

MOBILNI ORTODONTSKI APARAT namjenjen je pacijentima koji još rastu i razvijaju se. Mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami vade iz usta, aparatić se nosi minimum 14 sat dnevno i jako je važna saradnja djeteta i roditelja sa ortodontom da bi terapija bila uspješna.

PROVIDNE ORTODONTSKE FOLIJE su potpuno novi i savremeni sistem za ispravljanje zuba! Alajneri ili providne nevidljive folije za zube napravljene su od tanke providne medicinske plastike, udobne su za nošenje, neprimjetne su za okolinu, lako se skidaju i olakšavaju održavanje higijene zuba i usta, ne izazivaju bol, kontrolni pregledi traju kraće, brže se dolazi do rezultata. Nakon detaljnih konsultacija i dogovorenog plana terapije, ortodont uzima otiske na osnovu kojih se uz pomoć najsavremenijeg 3D tehologije izradjuju setovi folija.