Je grana stomatologije koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba (parodonta) koji se sastoji od zubnog mesa (gingive), kosti i vlakana koji vežu zub za kost. Parodontopatija je uz karijes najrasprostranjenija bolest savremenog čovjeka, te najčešći uzročnik gubitka zuba. U našoj ordinaciji sprovodimo preventivne mjere u cilju sprečavanja nastanka gingivitisa (upalna promjena zubnog mesa) i parodontitisa. Najčešći simptomi parodontitisa su : krvarenje iz desni, otečene desni, povlačenje desni, gnojni džepići…Najvažnija karika u lancu borbe protiv parodontopatije je održavanje redovne i pravilne oralne higijene, redovno pranje zuba i korištenje zubnog konca pomažu da se otklone bakterije koje se nakupljaju i izazivaju upalne procese. Terapija koja se primjenjuje u našoj ordinaciji podrazumjeva:

*uklanjanje mekih i čvrstih naslaga

*korekcija neadekvatnih ispuna i protetskih radova

*kiretaža parodontalnih džepova

*laseroterapija

Kiretaža parodontalnih džepova sprovodi se u lokalnoj anesteziji, čiste se korijeni zuba od naslaga bakterija i njihovih štetnih produkata. Čišćenjem naslaga zaustavlja se razaranje tkiva i samnjuje dubina džepa.

Laseroterapija je jedna od najsavremenijih trendova u stomatologiji a u našoj ordinaciji se primjenjuje već duži period u terapiji mekih tkiva oralne šupljine. Laser je efikasan način liječenja svih vrsta infekcija jer odlično dezinfikuje radno polje i ubija sve bakterije. Pogodnosti laseroterapije su : procedure izvršene sa laserom ne zahtjevaju skalpele i konce, većina procedura sa laserom ne zahtjeva anesteziju i bezbolna je, smanjuje se krvarenje, pomaže u zgrušavanju (koagulaciji) izloženih krvnih žila, čime se smanjuje gubitak krvi, oštećenje okolnog tkiva je minimalno, rane zarastaju mnogo brže i tkivo može biti obnovljeno.

Upotreba lasera je izazvala revoluciju u načinima na kojima doktori stomatologije i porfesionalno stomatološko osoblje pružaju svoje usluge. Posebno izdvajamo vrlo uspješno lasersko parodontno liječenje : gingivektomije, frenektomije, otvranje pristupa implantatu, lasersko liječenje afti, lasersko širenje sulkusa, estetsku korekciju gingive i drugo.