Vaše oralno zdravlje je važan dio vašeg cjelokupnog zdravlja,a uključuje održavanje jakih i zdravih desni.

Oboljenja desni mogu da utiču ne samo na fizičko stanje, nego mogu da se odraze I na društveni život, te prihvaćenost od strane okoline. Dokazano je da loš zadah utiče na samopuzdanje osobe, kao I na njeno psihičko I emotivno stanje.

Određene navike blagotvorno utiču na poboljšanje zdravlja vaših desni, a one počinju i završavaju četkanjem i čišćenjem zuba.

U nastavku teksta pročitajte kako prepoznati karakteristike normalnog tkiva desni i održati dobro oralno zdravlje a samim tim I zdravlje cijelog organizma.

 

KAKO PREPOZNATI ZDRAVE DESNI

Zdravo tkivo desni ima specifične karakteristike. Boja normalnog tkiva desni može varirati, ali je obično u koralnom ružičastom tonu. Zdrava tkiva desni nisu upaljena.

Oblik tkiva desni tipično prati zakrivljenu liniju oko zuba. Normalno tkivo desni generalno ima čvrstu teksturu I nema spontanog krvarenja, ni krvarenja kod četkanja zuba.

 

ŠTA UZROKUJE NEZDRAVE DESNI

Bakterijski plak je primarni uzrok bolesti parodonta (desni) ili gingivitisa, prema Američkoj akademiji za parodontologiju (AAP). Tkivo desni generalno reaguje na bakterijski plak sa upalom, koja se obično razvija kada se pojavi invazivna količina bakerija koja se nakuplja pored linije desni.

Kada se ukloni bakterijski plak, upala se povlači. Prema  Američkoj akademija za parodontologiju (AAP),faktori koji mogu da dovedu do bolesti desni  uključuju starost, stres, genetiku, pušenje ili upotrebu lijekova, gojaznost, lošu ishranu, kao I pojavu bruksizma (nekontrolisano škripanje zubima u toku sna).

Može postojati i veza između bolesti parodonta i sistemskih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i reumatoidni artritis.

 

ZNAKOVI UPOZORENJA

Postoji nekoliko znakova i simptoma koje možete primijetiti ili osjetiti, što može ukazivati ​​na ranu ili uznapredovanu fazu bolesti desni:

Crvene, upaljene desni

Desni koji se povlače iz zuba

Trajni zubi koji su labavi ili se odvajaju

Svaka promena vašeg prirodnog ugriza

Zadah

Upaljene desni također najčešće krvare prilikom četkanja ili čišćenja zubnim koncem.

 

ZDRAVO ČETKANJE

Postoji nekoliko zdravih navika koje možete koristiti za poboljšanje ili održavanje zdravih desni. Četkanje četkicom za zube najmanje dva puta dnevno pomoći će u kontroli bakterijskog plaka koji se može nakupiti u ustima.

Koristite četkice za zube koje sadrže tanke dlake koje prilikom četkanja pristupaju ispod linije desni, i dovoljno mekane da ne izazovu dalje iritacije.

 

 

PRAVILNO ČIŠĆENJE KONCEM

Koristite najmanje jednom dnevno zubni konac za uklanjanje bakterijskog plaka i ostataka hrane. To će pomoći  da se spriječi oboljenje desni, smanji propadanje zuba i loš zadah.

Konac koristite tako što ga zakrivite  u obliku slova “C” oko svakog zuba I pomjerate ga prema zubu i ispod linije desni u pokretu gore-dole.

 

REDOVNE KONTROLE KOD STOMATOLOGA

Važno je redovno obavljati stomatološke preglede najmanje dva puta godišnje, kada se preporučuje profesionalno čišćenje I uklanjanje kamenca. Nikada nemojte čekati da osjetite bol pa da onda dodjete na pregled.

Onog trenutka kada osjetite iritaciju ili krvarenje , vaše desni  već imaju infekciju ili su u uznapredovalom stadijumu bolesti desni.

U našoj stomatološkoj ordinacija svakodnevno možete dobiti savijeta vezane za oralno zdravlje, koji su to najefikasniji proizvodi za njegu koje preporučujemo našim pacijentima.