ortodontska folija1

Folija za ispravljanje zuba (Invisalign ili eCligner ili nevidljiva fiksna proteza)  su zapravo različiti nazivi za plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba.

Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, folije za ispravljenje zuba dovode zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera.

To ih čini praktično nevidljivim na zubima, za razliku od standardnih fiksnih aparata. Zbog toga ih pacijenti rado biraju, jer im omogućavaju ispravljanje zuba nevidljivo za okolinu.

Nevidljive folije za ispravljenje zuba su izrađene od tanke, providne plastike (medicinski poliuretan).

Nošenje folija za ispravljanje zuba je još manje uočljivo nego nošenje folija za izbjeljivanje zuba. Folije za ispravljanje zuba su najsličnije retejnerima koji se nose nakon skidanja fiksne proteze, samo su još tanje i imaju zaobljene ivice uz zube.

Kako folije za ispravljanje zuba rade?

Folije ili plasticni alajneri se nalaze preko zuba i produkuju blage sile koje pomjeraju zube. Svaka folija ima tačno utvrđeni zadatak i pomjera zube za 0.25-0.3 mm.Nakon mjesec dana nošenja jedne folije, uzimate sljedeću foliju za ispravljanje zuba i pomjeranje se nastavlja sve do idealnog položaja koji je određen na početku terapije.
Svaka folija je odgovorna za samo jedan korak u cijeloj terapiji. Svaka folija pomjera tačno određene zube do položaja definisanog tom folijom.

Pregled sa ortodontom
Ako ste pomislili da su folije sjajno rešenje za vas, vjerovatno postoji mnogo pitanja koje želite da postavite i još dosta stvari su vam nejasne i želite da ih saznate prije donošenja definitivne odluke. Tokom pregleda sa ortodontom, možete da postavite sva pitanja koja vas interesuju a on će, sa druge strane, da procjeni da li su folije za ispravljanje zuba najbolje rješenje za vas. Svaki pacijent je različit i nisu folije najbolje rješenje za svakog pacijenta.

Uzimanje otisaka i ortodontska analiza
Prije nego što ortodont počne da planira terapiju, neophodno je da sakupi određene informacije o trenutnom stanju zuba, njihovom položaju, načinu kako grizete i odnosu gornje i donje vilice. Zato su mu neophodni otisci vilica, rendgen snimci ( ortopan i profilni telerendgen snimak) i fotografije lica.

Animacija pomjeranja zuba i izrada folija

Već prilikom prve konsultacije sa ortodontom, uzimaju se 2 para otisaka. Jedan par za ortodontsku analizu, a drugi par za tehničara koji skenira modele dobijene iz otisaka i unosi u softverski program. Softver zatim preračuna idealnu poziciju zuba i potrebna pomjeranja. Na osnovu toga se i odredi potreban broj folija. Tu animaciju zatim pogleda ortodont i na osnovu urađene ortodontske analize uradi, ako je potrebno, još neke korekcije položaja zuba.

http://www.instagram.com/stomatolog.mudrinic
https://www.facebook.com/stomatologmudrinic

Leave a Reply